mit cataracta adevar
  • 0

Deși cataracta este principala cauză a pierderii vederii la nivel mondial, apar fel și fel de mituri cu privire la cauza și tratamentul acesteia. Din păcate, cataracta este o afecțiune care nu poate fi prevenită, însă poate fi tratată. Cea mai bună metodă de a vă asigura că vederea dumneavoastră este una bună este o vizită la oftalmolog, nicidecum o căutare rapidă pe internet. 

Mit sau adevăr?

Cataracta este un fenomen natural al îmbătrânirii. Pe măsură ce lentila ochiului sau cristalinul îmbătrânește, celulele sale mor și se acumulează, transformând lentila într-una îngălbenită sau tulbure. Rezultatul este o vedere încețoșată și neclară. Leziunile ochilor, anumite medicamente și boli precum diabetul sunt, de asemenea, cauze ale cataractei. În acest articol vom încerca să vă ajutăm să deosebiți mai ușor miturile de adevăr pentru a nu vă lăsa păcăliți de fel și fel de informații false. 

1.Picăturile de ochi sau suplimentele alimentare pot întârzia sau preveni apariția cataractei

Fals. Nu există picături sau suplimente alimentare care să întârzie sau să prevină cataracta. În ciuda faptului că există companii care susțin că produsele lor pot preveni sau vindeca această boală, singurul tratament eficient recunoscut până acum este intervenția chirurgicală. 

2.Acțiunile care solicită ochiul înrăutățesc cataracta

Fals. Cataracta nu este cauzată de modul în care ne folosim ochii. Este posibil însă să descoperim această afecțiune în timpul unei acțiuni care solicită ochii (ex. citit, cusut), deoarece unul dintre primele simptome ale cataractei este vederea neclară. 

3.Cataracta este reversibilă

Fals. Lentila naturală a ochiului se opacifiază odată cu timpul. Procesul este inevitabil. Poate fi însă întârziat renunțând la fumat, având o dietă echilibrată și purtând ochelari de soare cu protecție împotriva UVA și UVB.

4.Operația de cataractă este periculoasă

Fals. Cataracta este una dintre cele mai ușoare și performante intervenții chirurgicale, cu o rată de succes mai mare de 95%. Bineînțeles, ca orice intervenție chirurgicală, intervenția prezintă și riscuri care trebuie prezentate de către medicul oftalmolog înaintea intervenției. 

5.Cataracta ”crește” la loc

Fals. Cataracta se formează odată ce celulele mor și se acumulează. Practic, nu este ceva ce crește deasupra ochiului. Ocazional, pacienții pot dezvolta o cataracta secundară, în momentul în care lentila artificială devine încețoșată iar vederea neclară. Din fericire, în acest caz se poate interveni cu o procedură minim invazivă cu laser, nedureroasă, care durează doar 15 minute.

6.Doar bătrânii dezvoltă cataractă

Fals. În ciuda faptului că această afecțiune afectează în mare parte persoanele trecute de o anumită vârstă, cataracta poate apărea la orice vârstă, afectând în ultima vreme din ce în ce mai mulți tineri. Apariția cataractei în tinerețe este strâns legată de mai mulți factori de risc, cum ar fi:

  • Anumite afecțiuni, precum diabetul
  • Expunerea îndelungată la temperaturi mari sau raze ultraviolete
  • Inflamația ochiului
  • Factori ereditari
  • Folosirea steroizilor pe perioade îndelungate
  • Traume oculare
  • Boli oculare
  • Fumat

Din păcate, cataracta poate apărea chiar de la naștere atunci când vorbim despre cataracta congenitală sau din cauza unor probleme apărute la mamă în timpul sarcinii, cum ar fi rujeola sau rubeolă. 

7.Cel mai bun moment pentru operația de cataracta este atunci când a fost diagnosticată

Fals. Operația de cataractă este opțională, ceea ce înseamnă că este alegerea pacientului dacă vrea sau nu să se opereze. Majoritatea persoanelor preferă să se opereze în momentul în care cataracta începe să îngreuneze activitățile de zi cu zi. Dumneavoastră împreună cu medicul trebuie să decideți dacă operația de cataractă este necesară sau nu și când ar trebui făcută. 

8.Recuperarea după intervenția de cataractă durează mult

Fals. Pacienții trebuie să evite să împingă sau să ridice greutăți mari cel puțin trei săptămâni după intervenție, precum și frecarea sau apăsarea ochilor. Pacienții pot reveni la activitățile uzuale chiar a doua zi după intervenție, imediat după ce pansamentul este îndepărtat. În general, îmbunătățirea vederii este observată imediat după intervenție, însă există și cazuri rare în care pacienții observă îmbunătățiri abia la câteva luni după intervenție.

9.Vederea încețoșată este singurul simptom al cataractei

Fals. În timp ce vederea încețoșată este cel mai comun simptom al cataractei, persoanele afectate se pot confrunta cu sensibilitate crescută la lumină, atât de interior cât și de exterior. Alte simptome includ nevoia frecventă de a schimba prescripția ochelarilor sau a lentilelor de contact, vedere dublă, schimbări în percepția culorilor sau dificultate la vederea pe timpul nopții. 

10.Operația de cataractă te scapă complet de ochelari sau de lentilele de contact

Fals. Ochelarii de vedere sunt uneori necesari după intervenția de cataractă. Lentilele monofocale acționează bine asupra vederii la distanță, însă este posibil ca pacientul să aibă nevoie de ochelari pentru citit, de exemplu. Doar lentilele multifocale intraoculare vă pot scăpa atât de ochelarii pentru distanță, cât și de cei pentru aproape. Medicul oftalmolog vă poate spune ce vi se potrivește cel mai bine.

Așadar, un consult oftalmologic este cel mai bun răspuns atunci când vă confruntați cu cataractă. Medicii noștri oftalmologi vă stau la dispoziție cu răspunsuri la toate întrebările și împreună veți putea lua decizii care să vă redea claritatea vederii și să vă facă viața mai ușoară.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate