picaturi pentru cataracta
  • 0

“Picături pentru cataractă”, sau “tratament naturist pentru cataractă” sunt doar câteva dintre expresiile căutate destul de mult pe internet de către cei care vor să evite operația de cataractă. Pentru unii “a ajunge la cuțit” pare înfiorător, cu toate că această operație are o rată de succes de peste 99% și este o intervenție rapidă și ușor de suportat. Pentru alții, costurile operației par mari, însă aceștia sunt dispuși să dea aproximativ aceleași sume pentru tratamente naturiste care au doar probabilitatea de a rezolva cataracta. 

În realitate, în prezent, nu există picături pentru cataractă sau care să vindece cataracta. Tot ce avem este un studiu al căror rezultate pe animale sunt promițătoare. Conform cercetării sunt șanse ca, în viitor, cataracta să poată fi rezolvată doar prin tratamentul medicamentos; cu picături.

Să înțelegem cataracta

Formarea cataractei face parte din procesul natural de îmbătrânire a lentilei intraoculare, cristalinul. Cel mai întâlnit tip de cataractă este legat de vârstă, care se crede că are loc datorită descompunerii și degradării proteinelor lentilei în timp. Acest proces poate fi accelerat prin fumat, boli cronice, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială sau prin expunerea la radiații ultraviolete.

Deși mai puțin frecvent, cataracta poate apărea în urma tratamentelor prelungite cu medicamente cu steroizi, precum cele luate pentru artrita reumatoidă și alte afecțiuni inflamatorii cronice. De asemenea, poate apărea în urma unor traume sau radiații la nivelul ochiului.


Concret, cataracta înseamnă opacifierea lentilei ochiului. Cataracta nu este o peliculă care se așează peste cristalin, peliculă ce ar putea fi dizolvată sau eliminată. De aceea, în cadrul operației, este vorba despre o înlocuire de cristalin și nicidecum o “curățare” a sa. Cristalinul natural care s-a degradat, este complet scos din ochi și înlocuit cu unul artificial, prin care ochiul poate vedea clar. 

Studiul care dă speranțe celor care vor picături pentru cataractă

O echipă de cercetători americani de la Universitatea din California au descoperit că un anumit medicament a îmbunătățit vederea unor animale cu cataractă. Este vorba despre un medicament pe bază de lanosterol, un steroid natural.

Oamenii de știință au testat aceste picături în mai multe tipuri de experimente. Au lucrat cu cristaline umane de laborator și au descoperit că medicamentul pe bază de lanosterol reduce cataracta. Un al doilea experiment a fost făcut pe iepuri. După șase zile, din totalul de 13 iepuri, 11 au scăpat de cataractă în timp ce 2 au redus considerabil cataracta. Al treilea test a fost făcut pe câini care s-au vindecat complet sau aproape complet de cataractă. 

Picăturile pentru cataractă nu sunt o opțiune, deocamdată

Una dintre limitările studiului precizat este că rezultatele îmbucurătoare sunt obținute de la o populație de șoareci. “Nu îi poți întreba pe șoareci dacă văd bine. Fiecare individ interpretează diferit ceea ce vede” susține Sue Lowe de la Asociația Americană de Optometrie. 

Un rezultat obținut pe animale nu înseamnă neapărat că cercetarea nu avansează. Conceptul de picături pentru cataractă nu este nou, crede doctorul Lowe. Un asemenea produs a fost dezvoltat în Rusia. Acesta folosea o componentă numită N-acetilcanosină pentru a trata cataracta. Deși nu este aprobat, poate fi procurat pe piața din SUA. 

Specialiști de la Asociația Americană de Optometrie, Dr. Morgenstern și Dr. Lowe, consideră că momentan, principala metodă de tratare a cataractei rămâne cea chirurgicală, iar eventuale picături care să îmbunătățească vederea și să reducă această afecțiune ar fi un bonus pentru lumea în curs de dezvoltare. 

Asociația Americană de Optometrie spune că deși aceste picături de ochi, prezentate în studiul mai sus amintit, reprezintă o dezvoltare interesantă, este nevoie de mai multe cercetări cu privire la influența lor asupra sănătății vizuale.

Tehnologia și chirurgia cataractei au făcut și continuă să facă pași importanți astfel încât operația de cataractă este acum una dintre cele mai sigure din lume cu o rată de succes de peste 99%. Rezolvarea cataractei doar cu picături ar fi un lucru excelent, însă chiar în prezent există metode excelente care să readucă vederea clară persoanelor cu cataractă. Totul, cu riscuri minime. 

 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *