cataracta nucleara
  • 2

Cataracta nucleară reprezintă opacifierea centrului lentilei naturale a ochiului, numită cristalin, vederea devenind astfel încețoșată. Cataracta nucleară este cel mai frecvent tip de cataractă întâlnit. Aceasta este cunoscută și sub numele de scleroză nucleară. 

Afecțiunea se dezvoltă într-o perioadă lungă de timp, pe parcursul mai multor ani. Pe măsură ce avansează, lentila se încețoșează mai tare. 

În primă fază, persoanele afectate observă o ușoară ameliorare a vederii, însă acest lucru este doar temporar. În cazul în care lentila nu este înlocuită la timp, activitățile de zi cu zi sunt din ce în ce mai greu de îndeplinit, iar vederea se degradează puternic. 

Simptomele cataractei nucleare

Persoanele care suferă de cataractă nucleară observă o deteriorare a vederii la distanță, care avansează odată cu trecerea timpului. Printre celelalte simptome, putem enumera: 

  • Vedere încețoșată, ca și cum ați privi printr-o pereche murdară de ochelari
  • Sensibilitate crescută la lumină (fotofobie)
  • Halouri de lumină
  • Dificultate la condus, în special la distingerea semnelor de circulație
  • Vedere dublă care apare ocazional
  • Scăderea contrastului culorilor
  • Îmbunătățirea vederii de aproape (temporar)
  • Dificultate în a distinge culorile

Cauze și factori de risc

Cataracta nucleară apare odată cu înaintarea în vârstă. Majoritatea persoanelor se confruntă cu cataractă după ce trec de 60 de ani. 

Însă, odată cu îmbătrânirea, sunt câțiva factori care pot favoriza apariția acesteia: 

  • Diabet
  • Administrarea îndelungată a medicamentelor pe bază de corticosteroizi
  • Fumatul
  • Expunerea îndelungată la raze ultaviolete
  • Moștenirea genetică
  • Traumatismele oculare

Diagnosticare

Medicul oftalmolog va examina polul anterior ocular cu ajutorul biomicroscopului. 

În cazul în care acesta consideră că este vorba despre cataractă, vă va supune și altor teste sau analize medicale prin care să poată confirma diagnosticul și să evalueze stadiul de avansare al bolii. 

Astfel, medicul vă va testa acuitatea vizuală, sensibilitatea la contrast, vederea de noapte, vederea color, etc.

Totodată, medicul vă va recomanda analize medicale prin care să stabilească dacă boala dumneavoastră este asociată unei alte boli, precum diabetul, degenerescența maculară sau glaucomul. 

Problema este că, la fel ca și în cazul celorlalte tipuri de cataractă, boala progresează lent iar simptomele sunt observate abia în stadiile foarte avansate. Acesta este motivul pentru care este foarte important ca persoanele trecute de 60 de ani să efectueze cel puțin un control ocular anual. 

Clasificare

Experții au clasificat cataracta nucleară printr-un sistem de clasificare de la 1 la 4, în funcție de culoarea și de gradul de opacifiere al lentilei: 

  • Gradul 1 – Ușoară. Se referă la debutul cataractei nucleare
  • Gradul 2 – Moderată.
  • Gradul 3 – Pronunțată.
  • Gradul 4 – Severă. În gradul 4, lentila este complet opacă. 

Din fericire, cataracta are nevoie de ani buni pentru a avansa de la gradul 1 la gradul 4. 

Prevenție în cataracta nucleară

Așa cum am mai spus, cataracta este o boală care apare odată cu îmbătrânirea. Așadar, nu poate fi prevenită în mod direct, însă există mai mulți factori care, dacă sunt respectați, pot întârzia apariția acesteia. 

Așadar, persoanele care sunt expuse factorilor de risc, trebuie, în primul rând, să renunțe la fumat și să limiteze, atât cât se poate, consumul de alcool. 

Totodată, purtarea ochelarilor de soare cu protecție anti UVA și UVB, indiferent de anotimp și de vremea de afară,  este extrem de importantă în prevenirea cataractei.

Stilul de viață sănătos este, de asemenea, de ajutor. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție, în 2005, arată că un consum ridicat de fructe și legume crude scade riscul de cataractă, datorită cantității de antioxidanți conținută. La fel și aportul crescut de luteină și zeaxantină, două suplimente alimentare esențiale pentru sănătatea oculară.

Tratament

Ca și în cazul celorlalte tipuri de cataractă, singurul tratament pentru cataracta nucleară este intervenția chirurgicală. 

Din fericire, această intervenție chirurgicală prin care este înlocuită lentila naturală a ochiului (cristalinul) cu una artificială, este una foarte simplă, cu șanse foarte mari de reușită. La fel și recuperarea după intervenția chirurgicală, care este una foarte rapidă, iar rezultatele sunt resimțite imediat.

Surse:

https://www.allaboutvision.com/conditions/cataracts/faq-nuclear-cataracts/
https://neoretina.com/blog/nuclear-cataracts-symptoms-causes-treatment/
https://www.dragarwal.com/diseases-conditions/cataract/nuclear-cataract/

2 Comments

  1. Busuioc
    22 martie 2022 at 5:43

    Bună ziua
    Am avut cataractă ,am fost operată dar totul e in ceață și văd ondulat.Raspunsul este ,din cauza diabetului.Ce fac ,se mai poate face ceva??

    • I Care
      22 martie 2022 at 10:53

      Bună ziua,

      La pacienții cu diabet este posibil să fie o retinopatie diabetică, în acest caz operația de cataractă v-a rezolvat doar o parte din problemă. Este posibil ca retina dumneavoastră să fie afectată. De aceea vă recomandăm să veniți pentru o consultație. Vă stăm la dispoziție pentru programare: http://www.i-care.ro/programare sau la telefon: 0722110933 (București) sau 0723347276 (Alexandria)

      Multă sănătate!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate