cataracta si glaucom
  • 0

Cataracta și glaucom: două dintre bolile oculare cel mai frecvent întâlnite; ambele, netratate, conduc spre orbire. Între cele două există asemănări și deosebiri atât în privința simptomatologiei, cât și a cauzelor.

Deși cu toții știm că există și am auzit o mulțime de lucruri despre ele, sunt puține persoanele care conștientizează că glaucomul și cataracta pot apărea la orice vârstă, deși sunt asociate adesea cu bătrânețea. Acesta este și motivul pentru care ajung în cabinetul medicului oftalmolog târziu, când bolile sunt într-un stadiu destul de avansat. Și dacă în cazul cataractei putem vorbi de o intervenție chirurgicală care poate reda vederea, la glaucom daunele asupra nervului optic sunt ireversibile, iar vederea pierdută nu mai poate fi redată.

Mai mult decât atât, oamenii deseori le confundă, în condițiile în care nu se informează foarte mult despre ele și nici despre riscurile la care sunt expuși în cazul în care nu se tratează.

Din nefericire, chiar dacă în cele mai multe cazuri pacienții suferă ori de glaucom, ori de cataractă, există și persoane care dezvoltă ambele boli.

Ce este cataracta

Cataracta apare atunci când cristalinul, lentila naturală a ochiului, se opacifiază. La persoanele tinere, cristalinul este clar, transparent, ajutându-ne să avem o vedere clară. Pe măsură ce îmbătrânim, acestea se opacifiază, iar persoanele afectate ajung să nu își mai poată efectua activitățile de zi cu zi. 

Boala apare, de cele mai multe ori, la ambii ochi, însă poate fi mai avansată la un ochi decât la celălalt. 

Simptome

Ce este glaucomul

Glaucomul este o afecțiune cauzată de o creștere a presiunii intraoculare care, dacă nu este ținută sub control, afectează ireversibil nervul optic. Boala poate fi asimptomatică la început, motiv pentru care, de cele mai multe ori, este diagnosticată foarte târziu. Pe măsură ce avansează, pacientul începe să se confrunte cu o pierdere treptată a vederii, vedere încețoșată, durere oculară și fotofobie.

Asemănări între cataractă și glaucom

Cea mai importantă asemănare între glaucom și cataractă este diagnosticarea precoce. Și asta deoarece, cu cât sunt diagnosticate mai timpuriu, cu atât pot fi gestionate mai eficient. În cazul glaucomului, diagnosticarea precoce este vitală pentru a preveni pierderea parțială sau chiar totală a vederii.

Dacă vorbim despre cataractă, detectarea timpurie îl poate ajuta pe medic să monitorizeze corect progresul acesteia și să recomande intervenția chirurgicală atunci când este cazul.

O altă similaritate între cele două este faptul că ambele duc la pierderea vederii în cazul în care sunt netratate.

De asemenea, cataracta și glaucom apar cu precădere la persoanele care suferă de diabet.

Mai mult decât atât, cel mai eficient tratament în cazul lor este intervenția chirurgicală. Însă aici putem vorbi și de o mică diferență. Dacă în cazul cataractă intervenția chirurgicală este singurul tratament, la glaucom există și alte tratamente care pot da rezultate.

Diferențe între cataractă și glaucom

În timp ce cataracta nu produce niciun fel de durere, glaucomul poate avansa lent și subtil sau poate fi rapid și dureros, în funcție de severitate și tip.

Pe de altă parte, cataracta afectează lentila naturală a ochiului în timp ce glaucomul afectează nervul optic.

Și deși ambele conduc spre orbire, pierderea vederii cauzată de glaucom este ireversibilă, în timp ce acest lucru este mai puțin probabil în cazul cataractei, deși este posibil. Intervenția chirurgicală de schimbare a cristalinului poate face minuni chiar și în cazurile severe.

Chirurgia cataractei este reprezentată de îndepărtarea cristalinului și înlocuirea acestuia cu o lentilă artificială, în timp ce, în cazul glaucomului, medicul folosește un laser pentru a deschide canalele blocate care împiedică drenajul lichidului.

Iar cataracta este o boală care evoluează în timp și nu este considerată o problemă urgentă, în timp ce tratamentul precoce al glaucomului este vital pentru salvarea vederii. Dacă manifestați simptome alte cataractei sau glaucomului, ori știți că suferiți de aceste afecțiuni, urmați recomandările medicului sau mergeți la o consultație oftalmologică pentru a avea boala sub control. Astfel vă protejați sănătatea vederii și evitați să vă expuneți riscurilor.

Surse:

https://glaucoma.org/do-i-have-cataracts-or-glaucoma/

https://responsumhealth.com/glaucoma/glaucoma-vs-cataracts/

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate