complicatii cataracta
  • 0

Cataracta este o afecțiune oculară foarte frecventă, reprezentată prin pierderea progresivă a vederii. Aproximativ 70% din populație dezvoltă, mai devreme sau mai târziu, cataractă, unii chiar complicații cataractă. Singurul tratament eficient pentru această afecțiune este cel chirurgical. 

În timpul intervenției, lentila naturală a ochiului (cristalinul) este înlocuită cu o lentilă artificială. Operația de cataractă devine aproape o necesitate după vârsta de 60 – 70 de ani.

Fiind vorba despre o intervenție chirurgicală, este imposibil să aibă un procent de reușită de 100%. Cu alte cuvinte, este posibil ca o parte dintre pacienți să se confrunte cu efecte adverse. Unele mai ușoare, altele mai grave.

Factorii care conduc la complicații cataractă 

Complicațiile chirurgicale pot fi, într-o oarecare măsură, prevenite prin practici și tehnici chirurgicale bune. 

Cu alte cuvinte, alegerea medicului este vitală pentru o intervenție de cataractă reușită. În ciuda faptului că este o operație relativ simplă, cu o durată scurtă de timp, devenind chiar o rutină pentru medicii oftalmologi, un medic cu experiență vă poate garanta într-un procent mai mare reușita intervenției.

  • Evaluarea preoperatorie incorectă. O evaluare atentă este primul pas spre o vedere mai bună. Dacă aceasta este făcută superficial, fără a trata toate măsurătorile cu maximă seriozitate, este posibil ca intervenția să dea greș 
  • Spargerea capsulei posterioare, pe care trebuie să fie așezat cristalinul, este o complicație care poate să apară în orice moment al intervenției. În ciuda faptului că medicii fac tot posibilul să mențină integritatea acestei capsule, problema este că această “foiță” este extrem de subțire. Așa că uneori se poate deteriora sau chiar rupe. Dacă această complicație este gestionată bine, este posibil ca vederea de după intervenție să nu fie afectată.
  • Poziționarea greșită a cristalinului. Având în vedere că este vorba despre o intervenție efectuată la microscop, extrem de sensibilă, este posibil, din păcate, ca medicul să poziționeze greșit cristalinul. Moment în care pacientul se va confrunta cu vedere dublă sau va vedea marginile cristalinului. Singura metodă de corectare este o nouă intervenție chirurgicală de repoziționare. 
  • Hemoragia coroidiana, care apare frecvent în operațiile de cataractă cu incizie mare, este o complicație care poate avea consecințe grave, existând posibilitatea de a se transforma într-o hemoragie masivă.

Acestea sunt complicațiile care pot interveni în timpul intervenției chirurgicale și care pot fi controlate într-o anumită măsură de către medicul oftalmolog. Din păcate, restul complicațiilor care pot apărea după intervenție nu pot fi controlate. 

Cum putem preveni complicațiile după operația de cataractă

Unii ochi sunt mai predispuși la a dezvolta complicații decât alții. Prin urmare, este important ca acest lucru să fie observat de medic înaintea intervenției. De exemplu, persoanele care suferă de distrofie endotelială, cataractă matură, pseudoexfoliere capsulară sau ametropie au un risc mai mare de a dezvolta complicații severe după intervenția de cataractă. Motiv pentru care, așa cum spuneam și în rândurile de mai sus, o evaluare preoperatorie corectă este vitală. 

Alegeți un medic cu experiență! Vorbiți cu membrii familiei sau cu prietenii care au trecut printr-o astfel de experiență și cereți sfaturi în alegerea medicului! 

Puneți mare preț pe igiena clinicii în care doriți să efectuați intervenția. Dacă aveți cel mai mic semn de întrebare cu privire la acest lucru, mergeți la alt medic unde vă simțiți complet în siguranță! Sterilizarea meticuloasă este vitală pentru reușita unei intervenții chirurgicale. 

Și nu în ultimul rând, respectați îndeaproape indicațiile și tratamentul prescris de medic. Și nu săriți peste vizitele post-operatorii. Este extrem de important ca medicul să poată evalua starea dumneavoastră și să ia măsuri la timp dacă este cazul! Pentru ca tratamentul cataractei să fie unul eficient, vă așteptăm în clinica noastră unde medici cu experiență ajutați de aparatura de ultimă generație vor putea identifica problema, o vor rezolva și se vor asigura că cele mai mici detalii sunt tratate cu toată grija și profesionalismul astfel încât experiența operației de cataractă să fie una excelentă pentru dumneavoastră.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate