corp vitros dezlipire
  • 2

Dezlipirea posterioară de corp vitros este o denumire destul de complicată, care sună înfricoșător. Din fericire însă, este o afecțiune care, în cele mai multe cazuri, nu produce simptome și nu are nevoie de tratament. Într-o mică proporție poate cauza probleme mai serioase ale vederii, motiv pentru care recomandăm consultul oftalmologic pentru a se putea interveni în cazul în care este nevoie. 

Corpul vitros are o consistență gelatinoasă, incoloră, care umple spațiul între retină și lentila naturală a ochiului (cristalin). Acesta este format din 99% apă, restul fiind reprezentat de un amestec de colagen, proteine, săruri și zaharuri. 

Corpul vitros, care reprezintă 80% din volumul ochiului,  joacă un rol extrem de important în protejarea ochiului și ajută la păstrarea formei sferice a acestuia. Odată cu îmbătrânirea, corpul vitros se lichefiază și se micșorează, motiv pentru care se poate dezlipi de retină.

Simptome

Dezlipirea posterioară de corp vitros nu provoacă durere și nu produce schimbări ale vederii, însă persoanele afectate se pot confrunta cu senzația de corpuri plutitoare în ochi sau flashuri de lumină, cu precădere în colțul ochiului (vederea periferică). Aceste simptome se diminuează, de regulă, într-un interval de una până la trei luni, creierul învățând să le ignore. Aproximativ 85% dintre pacienți nu se vor mai confrunta cu altfel de simptome. 

Există însă un procent de 10-15% care vor avea probleme mai serioase de vedere din cauza dezlipirii posterioare de corp vitros. Acestea sunt foarte asemănătoare cu cele care apar în cazul dezlipirii de retină. Astfel, dacă simptomele apar brusc și avansează rapid, este important să vă adresați urgent unui medic. În special dacă acestea sunt însoțite de o scădere bruscă a vederii, vedere încețoșată sau ”o perdea neagră” care vine dintr-o parte și acoperă, în cele din urmă, tot câmpul vizual. 

De reținut este că simptomele pot apărea la un singur ochi, însă, în timp, acestea simptome se pot extinde și la celălalt ochi, așadar ambii ochi vor fi afectați. 

Diagnosticare

Pentru o bună diagnosticare, medicul va folosi picături care dilată pupila. Astfel, acesta poate examina fundul de ochi cu ajutorului unei lămpi cu fantă, numită biomicroscop. 

Există și cazuri în care medicul va opta și pentru alte teste care să confirme diagnosticul, precum tomografia în coerență optică sau ecografia oculară. 

Cauze și factori de risc

Așa cum explicam mai sus, dezlipirea posterioară de corp vitros apare odată cu îmbătrânirea. Este un proces natural, pe care nu îl putem preveni și nu îl putem opri. Există însă cazuri în care problema apare și la persoanele cu vârsta mai mică de 50 de ani, însă acestea trebuie să fi suferit, în trecut,  o traumă sau un accident ocular sau o intervenție chirurgicală, precum cea pentru cataractă. De asemenea, și persoanele care suferă de miopie se pot confrunta cu dezlipirea posterioară de corp vitros începând chiar cu vârsta de 40 de ani.  

Tratament pentru dezlipirea posterioară de corp vitros

De obicei, dezlipirea posterioară de corp vitros are o evoluție lentă și nu are nevoie de tratament. Creierul învață să ignore simptomele ușoare iar pacientul începe să vadă din nou la fel ca înaintea apariției problemei. În cazul în care simptomele persistă însă, iar viața pacientului de zi cu zi este afectată, poate fi folosit un tratament cu laser, în ciuda faptului că nu este o tehnică folosită la scară largă. 

Complicații

În cazuri rare, dezlipirea posterioară de corp vitros poate duce la o ruptură a retinei. Și asta din cauza faptului că acesta este atașat, în unele locuri, foarte puternic. În momentul în care corpul vitros începe să se detașeze, poate trage mult prea tare de retină și o poate rupe. Acest tip ce complicație trebuie tratat prompt, pentru că poate duce la daune ireversibile ale vederii, sau chiar orbire. 

De reținut

Dezlipirea posterioară de corp vitros nu este o boală gravă și nu vă afectează în niciun fel viața de zi cu zi! Motiv pentru care încercăm să vă informăm corect și să vă ajutăm să nu vă panicați în cazul apariției simptomelor care pot anunța o astfel de problemă. Cu toate acestea, un consult oftalmologic este ideal în cazul în care apare orice tip de schimbare în vederea dumneavoastră. Pentru că o diagnosticare corectă și un tratament timpuriu sunt esențiale pentru o vedere sănătoasă!

Autor

Dr. Cristina Ciucă

Medic specialist oftalmolog
Competențe în chirurgia cataractei, a glaucomului și a tratamentelor laser de pol anterior.

2 Comments

  1. Daniela
    17 ianuarie 2024 la 20:57

    Buna seara, am un baiat în vârstă de 21 ani ,a fost diagnosticat cu dezlipire vitroasa,întrebarea mea ce putem face în situația asta exista intervenție chirurgicala? Va mulțumesc aștept răspuns

    • I Care
      18 ianuarie 2024 la 12:12

      Bună ziua. Nu putem să vorbim despre soluții dacă nu vedem situația pacientului. Vă recomandăm să veniți la o consultație cu bilet de trimitere (fără plată) pentru a vă putea da cele mai bune recomandări.
      Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate