- Oftalmologie pediatrică
-
de I Care
Exercițiile ortoptice sau ”terapia vederii”, așa cum o numesc unii medici oftalmologi sunt o practică ce tratează tulburările vederii binoculare. Acestea sunt folosite pentru a corecta coordonarea slabă sau alinierea greșită a ochilor.
Ce este vederea binoculară
Ceea ce vedem este rezultatul semnalelor transmise de la ochi la creier. În mod normal, creierul primește semnale de la ambii ochi în același timp. Informația trimisă de un ochi este puțin diferită de cea trimisă de celălalt ochi. Tocmai de aceea, cu ajutorul unei vederi binoculare bune, creierul este capabil să folosească aceste diferențe pentru a judeca distanțele și a coordona mișcările ochilor.
Spre deosebire de animale, oamenii au ochii poziționați pe partea din față a chipului, ceea ce înseamnă că imaginile percepute de ochi sunt destul de similare.
Câmpul vizual, reprezentat de zona pe care o vedeți atunci când închideți un ochi, se suprapune în mare parte cu zona văzută de celălalt ochi. Această zonă oferă cele mai multe și mai detaliate informații creierului. Acestea sunt informațiile necesare procesării binoculare.
Simptomele tulburării vederii binoculare
Anomaliile vederii binoculare sunt printre cele mai frecvente tulburări vizuale. Persoanele care suferă de această problemă se confruntă adesea cu dureri de cap, dureri oculare, oboseala oculară, vedere neclară, încețoșată și uneori chiar dublă, dificultate în a procesa imaginea, sensibilitate la lumină, estomparea vederii la unul dintre ochi, senzația că un ochi ”fuge” sau pleoape grele.
Diagnosticare
Efectuarea unui consult regulat de optometrie în copilărie, când sistemul vizual este în continuă dezvoltare, este esențial pentru a detecta astfel de probleme. De asemenea, bebelușii ar trebuie să aibă primul control oftalmologic în primul an de viață, deoarece detectarea timpurie îmbunătățește simțitor rezultatele tratamentelor.
Tratament
Din fericire, tulburările de vedere binoculară sunt relativ ușor de tratat prin ochelari, exerciții ortoptice sau, în unele cazuri, intervenție chirurgicală.
Când sunt necesare exercițiile ortoptice
Exercițiile ortoptice tratează problemele vederii binoculare, dar și alinierea greșită a ochilor. Tratamentul oricăreia dintre următoarele afecțiuni include exercițiile ortoptice.
- Strabismul convergent (când ochii se îndreaptă spre interior)
- Strabismul divergent (când ochiul deviază spre exterior)
- Incapacitatea de a focusa imaginea la citire
- Vederea dublă după o intervenție chirurgicală pentru a întării mușchii oculari
- Ambliopia
Când NU sunt recomandate exercițiile ortoptice
Exercițiile ortoptice sunt destinate strict tulburărilor de vedere binoculară. Acestea trebuie recomandate de medic și efectuate sub atenta observație a acestuia.
Totodată, aceste exerciții nu sunt recomandate în următoarele afecțiuni: miopie, dislexie sau alte tulburări de învățare, clipire excesivă, dificultate de urmărire cu ochii, probleme de percepție vizuală.
Ce implică tratamentul ortoptic
Efectuarea exercițiilor ar trebui să se întindă pe parcursul mai multor luni pentru a avea efect. De asemenea, trebuie să includă cel puțin șase – opt sesiuni de tratament.
Acestea sunt prescrise de medic și pot fi efectuate și acasă, doar dacă au fost recomandate. Medicul va evalua progresul pacientului și va modifica exercițiile, după cum este necesar.
Atenție! Nu urmați exerciții decât la recomandarea medicului. Un tratament corect este prescris și variază în funcție de vârsta pacientului, de cooperarea acestuia, de problemele oculare, dar și de stadiul tratamentului.
Exercițiile sunt concepute special pentru a corecta convergența, acomodarea și mecanismele de focalizare și pentru a restabili controlul binocular. Adesea, exercițiile ortoptice sunt însoțite și de alte metode de tratament, cum ar fi lentilele speciale.
De ce sunt importante exercițiile ortoptice
Principalele beneficii ale vederii binoculare sunt reprezentate de capacitatea de a judeca corect adâncimea și viteza obiectelor. Persoanele afectate pot avea probleme în a îndeplini diferite sarcini, cum ar fi:
- Turnarea lichidului într-un recipient
- Urcarea sau coborârea scărilor
- Prinderea sau lovirea unor mingi sau obiecte
- Abilitatea de a percepe viteza cu care se deplasează vehiculul la traversarea străzii, scrie opto.ca
Când este cazul să mergeți la medic
În cazul în care experimentați probleme la îndeplinirea oricărei activități enumerate mai sus, este cazul să consultați un medic. Pentru a vă întări suspiciunile, puteți încerca să apropiați două vârfuri de creion, închizând un ochi. În cazul în care experimentul nu vă reușește, este foarte posibil să suferiți de probleme ale vederii binoculare.
Întotdeauna sarcinile vor fi mai greu de îndeplinit cu un ochi închis, deoarece abilitatea de a percepe adâncimea sau viteza este mult mai redusă folosind doar un ochi.