Mioza micsorarea pupilelor
  • 0

Mioza reprezintă micșorarea sau constricția excesivă a pupilei. În cazul miozei, diametrul pupilei este mai mic de 2 mm. Este adevărat că, în prezența unei lumini puternice sau a soarelui, pupila se micșorează. Însă, atunci când apare mioza, pupila rămâne contractată indiferent de lumină la care ochiul este expus. Mioza poate apărea la un singur ochi sau la amândoi.

Ce este pupila

Pupila este reprezentată de cerculețul negru din centrul irisului, partea colorată a ochiului.

De regulă, pupila își schimbă mărimea de sute de ori pe zi, ca răspuns la lumina la care ochiul este expus.

Mai exact, pupila se dilată sau se mărește în lumină obscură pentru a permite acesteia să pătrundă în ochi și se contractă sau se micșorează atunci când apare lumina puternică. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cu siguranță ceva este în neregulă.

Mușchii aflați în interiorul ochilor sunt responsabili de mărimea pupilei. Atunci când pupila permite luminii să pătrundă în ochi, lentila ochiului focalizează lumina care trece prin aceasta, merge în partea din spate a ochiului și ajunge pe retină. Retina are menirea de a transforma lumina în semnale electrice pe care creierul le primește și le transformă în imagini.

Simptome

Bineînțeles, primul simptom al miozei este pupila mică, contractată. Însă, pe lângă acesta, pot apărea și alte simptome care pot diferi în funcție de problema care a cauzat mioza. Printre acestea amintim:

  • o pupilă mică și una mare (anizocorie)
  • pleoapă căzută 
  • transpirație în cantitate redusă pe partea feței cu pupila contractată
  • roșeață 
  • durere 
  • fotofobie

Diagnosticare

Medicul oftalmolog vă va examina pupilele cu ajutorul unui biomicroscop, în diferite intensități ale luminii. În cazul în care acesta observă mioza la unul dintre ochi, va încerca să stabilească dacă problema apare doar la unul sau la ambii ochi, dacă mărimea acesteia se modifică la diferite intensități ale luminii, dacă pupila se schimbă atunci când ochiul privește către un obiect apropiat și în cât timp reacționează aceasta la lumină. 

Medicul vă va întreba și despre istoricul medical dar și despre starea actuală de sănătate. Este important să îi spuneți orice medicament pe care l-ați folosit în ultima perioadă, dar și dacă ați suferit recent vreun traumatism.

Toate aceste răspunsuri pot duce la identificarea adevăratei cauze a miozei.

Mai mult decât atât, medicul poate recomanda efectuarea unui examen tomograf, RMN sau un set complet de analize de sânge.

Cauze pentru mioza

Mioza cauzată de vârstă

Bebelușii nou născuți pot prezenta pupile contractate, mici, în primele două săptămâni de viață, ca o extra-protecție în fața luminii mult prea puternice față de ceea ce ochii lor erau obișnuiți.

Iar pupilele se pot micșora și odată cu înaintarea în vârstă. Mușchii care controlează pupila devin mai slabi odată cu trecerea timpului iar răspunsul pupilei în fața luminii este din ce în ce mai greoi. Din nefericire, acest lucru duce la dificultate a vederii pe timpul nopții.

Efect advers al unor medicamente

Mioza poate apărea și în urma administrării unor medicamente. În special anxioliticele, antihistaminicele, medicamentele împotriva spasmelor musculare sau convulsii pot duce la mioză.

Consumul de droguri

Mioza poate apărea și în urma consumului de droguri sau opioide.

Inflamația ochiului

Atunci când ochiul este inflamat sau umflat, pupila se dilată mai greu, pentru că și mușchii care o controlează se mișcă mai greu. Inflamația sau edemul ocular poate apărea și în urma unui traumatism, dar și a unei afecțiuni numite uveită. Aceasta este o condiție dureroasă și apare, de regulă, la persoanele tinere sau de vârstă mijlocie.

Probleme genetice

Unii copii se pot naște cu mioză, din cauza faptului că mușchii pupilelor lor nu sunt formați corect. În cazul în care unul dintre părinți se confruntă cu această problemă, copilul are toate șansele să o moștenească.

Traumatismul cranian

Orice traumatism la nivelul capului sau al gâtului, sau o hemoragie la nivelul creierului, precum un anevrism, poate duce la contractarea pupilei. Aceasta reprezintă o urgență medicală și trebuie tratată ca atare.

Cefaleea de tip cluster

Este reprezentată de o durere de cap violentă, unilaterală, localizată periorbital sau temporal, asociată adesea cu simptome vegetative precum ptoză, lăcrimare, rinoree sau congestie nazală. Atacurile frecvente reprezintă particularitatea acestei afecțiuni și sunt cunoscute sub numele de perioade de tip cluster. Din nefericire, acestea pot ține luni sau chiar ani, fiind urmate de perioade în care durerile de cap se opresc. Și în cazul cefaleei de tip cluster poate apărea contractarea pupilei.

Sindromul Horner

Este o combinație de simptome provocate de obstrucția unor căi nervoase de la creier către față și ochi, pe o parte a corpului. Odată cu simptomele sindromului Horner apare și mioza.

Alte cauze

Mai există și alte cauze care pot duce la mioză cum ar fi:

Tratament

Pentru a stabili un tratament eficient, medicul trebuie să descopere, mai întâi, cauza care a dus la această problemă. Ulterior, atunci când diagnosticul a fost pus, medicul vă poate recomanda un tratament sau poate colabora un alt medic specialist sub observația căruia se află pacientul.

Referințe:

WebMD

Very Well Health

All About Vision

Cleveland Clinic

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate