ochelari cu lentile polarizate
  • 0

Ochelarii de soare cu lentile polarizate par a fi o opțiune de luat în seamă pentru cei care vor să se ferească de sorele verii și să vadă mai bine în același timp.

În ciuda faptului că am mai tratat și în alte articole subiectul purtării ochelarilor de soare în orice anotimp, dorim să vă atragem din nou atenția că, indiferent că este frig sau cald afară, ochelarii de soare sunt indispensabili pentru o vedere sănătoasă! În special iarna, când zăpada reflectă puternic razele ultraviolete, iar ochii au mult de suferit. 

Ochelarii de soare nu trebuie aleși doar după aspect

În ultimii ani, ochelarii de soare au ajuns un accesoriu indispensabil pentru mulți dintre noi. Și nu doar datorită faptului că ne protejează vederea, ci pentru că ne dau un plus de personalitate și încredere de sine. Asta pentru că găsim în magazine toate modelele, toate formele, toate culorile de ochelari de soare. Este imposibil să mergem într-un magazin și să nu găsim o pereche de care să ne îndrăgostim. 

Atenție, însă! Nu țineți cont doar de aspectul acestora atunci când îi alegeți! Importante sunt caracteristicile care vă mențin ochii sănătoși.

Poate că toată lumea a auzit de lentile polarizate, însă nu toți știu exact ce sunt acestea. Lentilele polarizate sunt create special pentru a îmbunătăți claritatea vederii și pentru a proteja ochii de strălucirea puternică reflectată de diferite suprafețe, precum apa, zăpada sau sticla. Sunt ideali pentru persoanele care conduc, deoarece elimină riscul de a ”fi orbite” la un moment dat de reflexia luminilor.

Ce sunt lentilele polarizate

Lentilele polarizate sunt tratate cu un strat aplicat special pentru a filtra lumina. Astfel, acestea vor lăsa să treacă doar lumina care nu are efecte negative asupra ochilor.

Ca urmare, imaginea pe care o veți percepe va fi puțin mai întunecată decât cea pe care v-o poate oferi o pereche de ochelari nepolarizați, însă imaginea va fi una extrem de clară, iar detaliile vor putea fi observate cu ușurință. 

Când trebuie să evităm ochelarii de soare cu lentile polarizate

În ciuda faptului că au atâtea beneficii asupra ochilor, există și situații când ochelarii cu lentile polarizate trebuie evitați. Este vorba despre situațiile în care activitatea dumneavoastră implică urmărirea frecventă a unor dispozitive electronice, cum ar fi o hartă pe telefon în timpul unui drum mai lung. De asemenea, trebuie precizat că este dificil să verificați afișajele electronice auto, sau smartwatch-urile, sau orice alte dispozitive, având ochelarii de soare polarizați la ochi, deoarece aceștia vor bloca lumina iar imaginea se va distinge greu. 

Totodată, sunt persoane care au raportat faptul că ochelarii cu lentile polarizate îi amețesc sau le creează senzație de dezorientare. Mai mult decât atât, unele persoane susțin că aceștia creează un efect artificial 3D, astfel încât, dacă observați că vă simțiți inconfortabil cu ei, alegeți o pereche de ochelari de soare fără polarizare, care trebuie să aibă însă neapărat protecție împotriva razelor ultraviolete UVA și UVB. 

Aproape toate tipurile de lentile pot fi polarizate

Tehnologia a avansat atât de mult încât, indiferent că suferiți de miopie, de astigmatism sau prezbitism și aveți nevoie de lentile speciale, cu dioptrii, acestea pot fi polarizate. 

Chiar și lentilele heliomate sau fotocromatice pot fi polarizate, astfel încât să nu mai aveți nevoie de două perechi de ochelari, una de vedere una de soare, ci de una singură care să vă ajute să vedeți clar, dar să vă protejeze și de lumina puternică a soarelui. 

De asemenea, multe lentile polarizate pot fi găsite în numeroase culori. Atenție, însă! Cu cât lentila este mai închisă la culoare, cu atât gradul de polarizare crește. Alegerea unei perechi de ochelari cu lentile polarizate este de cele mai multe ori soluția prin care vă protejați mai bine ochii și vederea.

Surse:

https://www.verywellhealth.com/polarized-sunglasses-3422163

https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/polarized-lenses

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *