oftalmopediatru oftalmolog copii
  • 0

Oftalmopediatrul este un medic oftalmolog care tratează bolile oculare ale copiilor. În cabinetul unui oftalmopediatru veți găsi, pe lângă o aparatură diferită, special adaptată celor mici, blândețe și empatie, un cadru relaxat și confortabil, astfel încât micul pacient să se simtă în siguranță.

Am subliniat în nenumărate rânduri cât de importante sunt vizitele la medicul oftalmolog încă de la vârste fragede. Și asta deoarece pot preveni anumite boli care se pot agrava cu timpul și pot duce chiar la pierderea vederii.

În ciuda faptului că sunt mici, copiii nu sunt feriți de boli oftalmologice. Fie că le moștenesc, fie că apar în urma unui traumatism, aceste afecțiuni nu țin cont de vârstă. Astfel, pericolul ca micuțul dumneavoastră să sufere de o astfel de boală fără ca dumneavoastră să știți este mare. Și de ce să nu prevenim în loc să tratăm? 

Este foarte important să știți că bolile oculare nu sunt ușor de tratat. Nu vorbim aici despre o iritație a pielii sau un roșu în gât, care apar extrem de frecvent la copii. Vorbim de vedere fără de care viața lor ar fi complet schimbată în rău.

Printre cele mai întâlnite boli oftalmologice la copii amintim:

  • viciile de refracție care se împart în miopie, hipermetropie și astigmatism
  • strabismul care este întâlnit foarte frecvent la copii și se caracterizează prin lipsa paralelismului axelor vizuale. Atunci când copilul suferă de această boală, imaginea nu este percepută clar, dat fiind faptul că imaginile primite de la fiecare ochi nu se suprapun pentru a forma o imagine corectă.
  • obstrucția canalului nazolacrimal este întâlnită în special la nou născuți și sugari. Afecțiunea este reprezentată de un blocaj la nivelul canalelor lacrimale.
  • ambliopia sau ochiul leneș apare atunci când unul dintre ochi nu poate fi folosit corespunzător, acuitatea vizuală fiind afectată. Problema poate fi corectată cu ușurință până la vârsta de șase, șapte ani.

Controalele oftalmologice la copii

Primul examen oftalmologic la copii ar trebui să aibă loc chiar la naștere. Acesta va fi efectuat de către medicul neonatolog care va verifica o eventuală problemă fizică evidentă în cazul celui mic, imediat după naștere, făcând o recomandare pentru un consult de specialitate dacă este cazul.

La vârsta de 6-8 săptămâni se recomandă un nou control oftalmologic care poate detecta alte probleme fizice care nu au putut fi observate imediat după naștere.

În cazul în care copilul dumneavoastră se dezvoltă bine și nu observați nicio problemă evidentă la el în ceea ce privește vederea, următorul control oftalmologic ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de doi ani, doi ani și jumătate.

La 4-5 ani medicul oftalmopediatru vă va recomanda, în cazul copilului dumneavoastră, un screening oftalmologic. Acest test are ca scop detectarea oricărei probleme de vedere din timp astfel încât, dacă cel mic are vreo problemă, tratamentul să poată fi administrat imediat. Acest control este important în special din cauza faptului că cel mic se apropie de vârsta la care va merge la școală, iar o eventuală problemă i-ar putea afecta inclusiv modul de a învăța.

Ce se întâmplă în cadrul consultației la oftalmopediatru

În cazul în care copilul dumneavoastră are vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani, medicul îl va testa pentru abilitățile de focalizare, pentru vederea culorilor, dar și pentru percepția profunzimii. Pentru acest lucru, oftalmopediatrul va efectua mai multe teste:

Răspunsul pupilelor

Acest test are ca scop măsurarea răspunsului pupilei copilului dumneavoastră în prezența și în absența luminii.

Fixează și urmărește

Acest test va măsura capacitatea copilului dumneavoastră de a fixa și de a urmări un obiect în timp ce acesta se mișcă. Abilitatea de a fixa un obiect se dezvoltă, de obicei, în prima lună de la naștere, pe când capacitatea de a urmări un obiect se dezvoltă după vârsta de 3 luni. Nu trebuie să vă faceți probleme că cel mic nu este capabil la o vârstă atât de fragedă să facă aceste lucruri. Cu ajutorul unor aparaturi speciale medicul oftalmopediatru va avea grijă ca examenul să se desfășoare perfect normal, în absența oricărui disconfort.

Între 2 și 5 ani medicul oftalmopediatru va efectua o serie de teste pentru a stabili diferite afecțiuni precum:

  • probleme ale acuității vizuale
  • ambliopia (ochiul leneș)
  • vederea în spațiu (stereopsia)
  • urmărirea și fixarea unui obiect
  • convergența ochilor
  • vederea corectă a culorilor
  • sănătatea oculară

Toate aceste abilități vizuale au o importanță vitală pentru dezvoltarea sănătoasă a unui copil și pentru a-l pregăti pentru anii școlari următori.

Așadar, chiar dacă la noi în țară oftalmopediatru este un termen folosit mai rar, trebuie să știți că acest specialist vă poate ajuta copilul să ducă o viață normală punând un diagnostic corect și recomandând un eventual tratament, atunci când este cazul. În clinica noastră veți găsi un medic oftalmopediatru care să ofere o consultație specializată copilului dumnevoastră.

Surse: Optometrists.org

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate