operatia de cataracta la diabetici Claudia Turcu
  • 10

Persoanele care suferă de diabet și în același timp de cataractă se confruntă cu anumite riscuri în cazul operației. Această problemă oculară este o afecțiune frecvent întâlnită la persoanele diabetice. Acestea sunt de două ori mai predispuse să dezvolte cataractă decât populația generală. Riscul este mai mare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Eye.

Diabetul este o afecțiune care este caracterizată de faptul că pancreasul nu produce suficientă insulină, iar în unele cazuri nu produce deloc insulină. Acest lucru duce la un exces de zahăr în sânge. Există diferite variații ale acestei boli, dar toate pot afecta ochiul. Afecțiunea poate deteriora anumite părți ale ochiului, inclusiv retina, nervul optic și cristalinul. 

Opacizarea cristalinului la diabetici

cristalinul natural

Cristalinul este afectat de această dereglare metabolică și devine din ce în ce mai opac. Astfel, lumina nu mai poate ajunge corect pe retină, iar vederea devine încețoșată. 

Lentila naturală a ochiului, cristalinul, obține oxigen și glucoză din umorul apos, care este fluidul ce umple partea din față a ochiului. Dacă organismul nu are control asupra nivelului de glucoză, cum se întâmplă în diabetul zaharat, nivelul de zahăr poate crește. Acest lucru face ca lentila naturală a ochiului, cristalinul, să se umfle. Acesta este și motivul pentru care unele persoane nu mai văd bine cu ochelarii recomandați și sunt nevoiți să îi schimbe. 

Cristalinul are o enzimă care transformă glucoza în sorbitol. Colectarea sorbitolului în lentilă poate afecta atât celulele, cât și alte proteine. Cristalinul devine astfel opac.

Persoanele cu această afecțiune nu au doar dezavantajul că au risc să dezvolte cataractă, ci marele dezavantaj este că au risc crescut să dezvolte afecțiunea oculară la o vârstă mai mică. Această afecțiune, dezvoltată mai devreme, avansează mai rapid decât în cazul persoanelor fără această afecțiune, sau care o fac la o vârstă înaintată. 

Cataracta juvenilă, mai gravă decât cea senilă

Persoanele cu această afecțiune pot suferi de două tipuri de cataractă: juvenilă sau senilă. După cum sugerează și denumirea, cea juvenilă apare la vârste apropiate de tinerețe, la persoane cu diabet de tip 1. Debutul în cea juvenilă este brusc, iar cristalinul se opacifiază destul de repede. Acesta își schimbă culoarea în alb. Opacizarea evoluează rapid, iar în câteva săptămâni, sau luni, poate fi totală.

Mai mult decât atât, din cauza variațiilor glicemiei la nivelul ochiului, au loc schimbări fizice ale cristalinului. Acesta se deformează și își schimbă puterea dioptrică. Persoanele cu această afecțiune prezintă fluctuații ale vederii. Nu mai văd să citească, iar acest lucru este cauzat de depunerilor de glicogen de la nivelul corpului ciliar.

De partea cealaltă, cea senilă apare la persoanele de vârstă adultă, înaintată. Debutează încet și evoluează lent. De regulă cea senilă apare la ambii ochi. 

Dacă suferi de diabet trebuie să știi că un factor important este menținerea controlului glicemie. Chiar și așa, afecțiunea nu poate fi vindecată decât chirurgical, prin înlocuirea cristalinului.

Riscuri în operației la persoanele cu diabet

Retinopatia diabetică nu reprezintă, în general, o contraindicație pentru operația oftalmologică. Înainte de a face operația, pacienții cu retinopatie necesită o evaluare a statutului retinian oftalmoscopic. 

La pacienții cu retinopatie proliferativă prognosticul vizual poate fi mai rezervat. Asta din cauza riscului unor complicații postoperatorii precum hemoragiile vitreene sau dezlipirea de retină. Cu toate acestea, grija și atenția cu care doctorul face operația în cazul acestor persoane joacă un rol esențial în evitarea acestor complicații.

În cazul în care suferiți de această afecțiune și ați descoperit că aveți cataractă (sau aveți simptome ale afecțiunii), vă așteptăm în una dintre clinicile noastre. Medicii I Care se bucură de o vastă experiență, iar profesionalismul lor este recunoscut de miile de pacienți care se bucură acum de o vedere bună. Și operația ta va fi un succes. Programează-te chiar acum la o consultație. 

10 Comments

  1. maria
    5 august 2020 la 17:36

    DACA AM DIABET DE TIP 2 POT SA FAC OPERATIE DE CATARACTA.

    • I Care
      6 august 2020 la 7:18

      Buna ziua. Răspunsul este da. Nicio afecțiune cronică nu ne împiedică să operăm. Avem experiență în astfel de operații realizate la pacienți cu diabet tip 2 și toate operațiile au fost de succes. Dacă doriți să stăm de vorbă ne puteți suna la 0722110933 (sau ne puteți scrie pe WhatsApp). Multă sănătate.

  2. Arseni Iordache
    13 decembrie 2020 la 19:11

    La diabeticii insulino dependent tip 1, in cazul unei retinopatii diabetice in faza incipienta ce crustalin este recomandat a se pune in cazul unei vataracte la un singur ochi, celalant neavand cataracta?

    • I Care
      15 decembrie 2020 la 16:42

      Este cunoscut faptul că retinopatia diabetică scade, în timp, vederea; drept pentru care puteți alege un monofocal. Cu toate acestea, dacă aveți între 34 și 45 de ani, merită să alegeți un bifocal.

      Multă sănătate!

  3. Vasile venera
    4 mai 2022 la 17:07

    De ce creste glicemia după o zi doua după operația de înlocuire a cristalinului și dacă este normal ?

    • I Care
      5 mai 2022 la 7:53

      Creșterea glicemiei nu ar trebui să aibă nicio legătură cu operația de cataractă (spunem asta fiindcă nu avem cunoștință despre exact tratamentul pe care vi l-a dat medicul curant). Însă, în clinicile noastre nu se administrează vreun tratament care poate crește glicemia nici în timpul operației, nici înainte, nici după.

      E bine de știut că dacă ați suferit un atac de panică sau, fiind diabetică, ați neglijat tratamentul pentru diabet, glicemia poate crește. Vă recomandăm să mergeți la o consultație la medicul diabetolog pentru a înțelege exact de ce v-a crescut glicemia și ce trebuie făcut. Multă sănătate!

  4. Angelica
    13 iunie 2022 la 14:13

    Buna ziua, daca bunica mea are diabet de tip unu cu insulina si cataracta intr un stadiu avansat ( vazand in ceata) si o varsta inainte de peste 70 mai merge operatatia de cataracta ? Multumesc

    • I Care
      14 iunie 2022 la 9:33

      Bună ziua,

      Medicii noștri au operat persoane cu mult mai în vârstă decât bunica dumneavoastră. Vârsta nu este nicidecum o problemă. Veniți cu bunica la un consult pentru a vedea care este stadiul cataractei.
      Multă sănătate!

  5. Felician
    19 iunie 2022 la 8:22

    Buna ziua,
    Am 57 ani si sunt cu DZ2 insulino-necesitant si retinopatie. Am fost operat de cataracta la ambii ochi in data de 10 si 11 mai 2022, urmand ca in perioada urmatoare, undeva prin iulie, sa am cateva sedinte de fotocoagulare cu laser.
    Sunt pasionat de sport in natura, ciclism, gimnatica, flotari, greutati, inot etc. De la cele doua interventii in urma cu 6 saptamani, am sistat orice activitate sportiva, efort si transportul bagajelor cu cumparaturi. Am marea rugaminte sa imi spuneti ce pot si ce nu pot sa desfasor dintre aceste activitati? Va multumesc frumos pentru amabilitate!

    • I Care
      20 iunie 2022 la 8:49

      Bună ziua, dacă medicul care v-a operat nu v-a dat o perioadă specifică (mai lungă de o lună) puteți relua activitățile pe care le-ați menționat. În mod normal, pacientul se întoarce la viața obișnuită (fără restricții) după o lună de la operație. La dumnevoastră a trecut acea lună, deci, dacă nu există alte particularități pe care medicul vi le-a specificat în mod expres…vă puteți întoarce la sporturile pe care le practicați.

      Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate