operatia de cataracta la diabetici Claudia Turcu
  • 0

Operația de cataractă la diabetici poate genera unele temeri. Cataracta este o afecțiune frecvent întâlnită la persoanele diabetice. Acestea sunt de două ori mai predispuse să dezvolte cataractă decât populația generală. Riscul este mai mare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Eye.

Diabetul este o afecțiune care este caracterizată de faptul că pancreasul nu produce suficientă insulină, iar în unele cazuri nu produce deloc insulină. Acest lucru duce la un exces de zahăr în sânge. Există diferite variații ale acestei boli, dar toate pot afecta ochiul. Diabetul poate deteriora anumite părți ale ochiului, inclusiv retina, nervul optic și cristalinul. 

Opacizarea cristalinului la diabetici

cristalinul natural

Cristalinul este afectat de această dereglare metabolică și devine din ce în ce mai opac. Astfel, lumina nu mai poate ajunge corect pe retină, iar vederea devine încețoșată. 

Lentila naturală a ochiului, cristalinul, obține oxigen și glucoză din umorul apos, care este fluidul ce umple partea din față a ochiului. Dacă organismul nu are control asupra nivelului de glucoză, cum se întâmplă în diabetul zaharat, nivelul de zahăr poate crește. Acest lucru face ca lentila naturală a ochiului, cristalinul, să se umfle. Acesta este și motivul pentru care unele persoane nu mai văd bine cu ochelarii recomandați și sunt nevoiți să îi schimbe. 

Cristalinul are o enzimă care transformă glucoza în sorbitol. Colectarea sorbitolului în lentilă poate afecta atât celulele, cât și alte proteine. Cristalinul devine astfel opac.

Persoanele cu diabet nu au doar dezavantajul că au risc să dezvolte cataractă, ci marele dezavantaj este că au risc crescut să dezvolte cataractă la o vârstă mai mică. Această cataractă, dezvoltată mai devreme, avansează mai rapid decât în cazul persoanelor fără diabet, sau care fac cataractă la o vârstă înaintată. 

Cataracta juvenilă, mai gravă decât cea senilă

Persoanele cu diabet pot suferi de două tipuri de cataractă: juvenilă sau senilă. După cum sugerează și denumirea, cataracta juvenilă apare la vârste apropiate de tinerețe, la persoane cu diabet de tip 1. Debutul în cataracta juvenilă este brusc, iar cristalinul se opacifiază destul de repede. Acesta își schimbă culoarea în alb. Opacizarea evoluează rapid, iar în câteva săptămâni, sau luni, cataracta poate fi totală.

Mai mult decât atât, din cauza variațiilor glicemiei la nivelul ochiului, au loc schimbări fizice ale cristalinului. Acesta se deformează și își schimbă puterea dioptrică. Persoanele cu diabet prezintă fluctuații ale vederii. Nu mai văd să citească, iar acest lucru este cauzat de depunerilor de glicogen de la nivelul corpului ciliar.

De partea cealaltă, cataracta senilă apare la diabeticii de vârstă adultă, înaintată. Debutează încet și evoluează lent. De regulă cataracta senilă apare la ambii ochi. 

Dacă suferi de diabet trebuie să știi că un factor important este menținerea controlului glicemie. Chiar și așa, cataracta nu poate fi vindecată decât chirurgical, prin înlocuirea cristalinului.

Riscuri în operația de cataractă la diabetici

Retinopatia diabetică nu reprezintă, în general, o contraindicație pentru operația de cataractă la diabetici. Înainte de a face operația de cataractă, pacienții cu retinopatie diabetică necesită o evaluare a statutului retinian oftalmoscopic. 

La pacienții cu retinopatie diabetică proliferativă prognosticul vizual poate fi mai rezervat. Asta din cauza riscului unor complicații postoperatorii precum hemoragiile vitreene sau dezlipirea de retină. Cu toate acestea, grija și atenția cu care doctorul face operația de cataractă la diabetici joacă un rol esențial în evitarea acestor complicații.

În cazul în care suferiți de diabet și ați descoperit că aveți cataractă (sau aveți simptome de cataractă), vă așteptăm în una dintre clinicile noastre. Medicii I Care se bucură de o vastă experiență, iar profesionalismul lor este recunoscut de miile de pacienți care se bucură acum de o vedere bună. Și operația ta va fi un succes. Programează-te chiar acum la o consultație. 

 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *