presbiopia prezbiopia
  • 0

Presbiopia reprezintă un fenomen natural, cauzat de înaintarea în vârstă, care se manifestă prin pierderea graduală a abilității de a distinge obiectele aflate aproape. Etimologic, cuvântul presbiopie provine din greacă și  înseamnă ”ochi bătrân”. 

Debutul afecțiunii poate avea loc după vârsta de 40 de ani. De obicei, pacienții pot observa că, ori de câte ori încearcă să citească sau să efectueze o activitate uzuală, dar meticuloasă, simt nevoia să îndepărteze cartea sau obiectul, pentru a vedea mai bine.

Ce cauzează presbiopia

Așa cum vă spuneam, este o afecțiune care înaintează odată cu vârsta. În tinerețe, cristalinul, lentila naturală a ochiului este foarte moale și flexibil. Astfel, își schimbă forma cu ușurință atunci când priviți atât de aproape, cât și de departe. Odată cu trecerea timpului însă, acesta își pierde elasticitatea, devine rigid și nu își mai poate schimba forma atât de ușor. Tocmai de aceea, cititul, introdusul aței în ac sau restul activitățile care cer o concentrare mai mare a ochiului devin din ce în ce mai dificile. 

Din păcate, nu există nicio cale de a stopa sau de a trata această afecțiune. Singurul mod de a corecta vederea este cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact, ori printr-o intervenție chirurgicală. În cazul în care presbiopia nu este tratată, persoanele afectate se pot confrunta cu dureri de cap sau ochi obosiți, în special dacă au activități care presupun, în mare parte,  folosirea intensă a ochilor.

Tratamentul presbiopiei

În cazul în care singura dumneavoastră problemă este presbiopia, adică nu aveți și alte afecțiuni ale vederii cum ari fi hipermetropie, miopie sau astigmatism, tot ce aveți nevoie este o pereche de ochelari de vedere. 

Lentilele bifocale, trifocale sau progresive

În cazul în care sunteți deja purtători de ochelari sau de lentile de contact, este posibil să aveți nevoie de lentile bifocale, trifocale sau progresive. 

  • Lentilele bifocale corectează atât vederea la distanță, cât și de aproape. O linie, care poate sau nu să fie vizibilă, împarte lentila în două. Partea de jos va refracta lumina pentru o vedere de aproape mai bună, pe când partea de sus va refracta lumina astfel încât dumneavoastră să vedeți lucrurile clar la distanță. 
  • Lentilele trifocale sunt împărțite în 3 părți, fiecare dintre acestea ajutând ochiul să vadă mai bine la distanță, aproape sau distanță intermediară. 
  • Lentilele progresive au același efect ca lentilele bifocale sau trifocale. Însă, în locul unei linii care împarte lentila în două sau trei zone, refractarea se schimbă gradual, din partea de sus a lentilei, până în partea de jos. 

Lentilele de contact

Unele persoane tind să aleagă lentilele de contact în schimbul ochelarilor de vedere. Există și aici două tipuri de lentile care pot corecta vederea în cazul presbiopiei.

  • Lentilele prin tehnica monovision: aceasta este o metodă de corecție a vederii prin care, la un ochi se aplică lentilă de vedere la distanță, iar la celălalt ochi, lentilă de vedere aproape. După o perioadă de aclimatizare și antrenament a creierului, acesta va comuta automat ochiul care a văzut obiectul clar. Chiar dacă la început pacienții pot avea senzația de amețeală, dureri de cap sau vedere neclară, cu timpul, efectul unor astfel de lentile poate fi mai bun decât al celor bifocale.
  • Lentilele multifocale, denumite în termeni medicale și lentile de contact progresive, datorită designului lor, pot corecta atât vederea de aproape, cât și pe cea de departe. Cu toate acestea, creierul dumneavoastră va învăța singur să aleagă imaginea clară.

Chirurgia

O altă metodă de tratament este cea chirurgicală. Diferă în funcție de tehnicile folosite.

  • Din ce în ce mai multe persoane aleg, în ultima vreme, chirurgia refractivă prin tehnica monovision. Prin remodelarea corneei, acesta poate reduce nevoia de a purta ochelari de vedere, sau o poate elimina total. Vorbim despre aceeași tehnică folosită la lentilele de contact, prin care un ochi este făcut să vadă bine la distanță, celălalt la aproape. Unii medici pot recomanda o astfel de intervenție chirurgicală cu laser înainte de intervenția LASIK. Este singurul mod în care puteți vedea dacă este o opțiune bună pentru dumneavoastră. 
  • Implantarea inelelor corneene. Implică niște dispozitive mici, menite să corecteze presbiopia. Inelele sunt implantate în cornee, printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă, corectând vederea de aproape. 

După cum puteți observa, tratamentele sunt multe și fiecare poate avea avantaje specifice. La clinica noastră, vă așteaptă o echipă de doctori cu experiență, pregătiți să vă diagnosticheze și să vă ofere toate recomandările necesare pentru a alege, împreună, cel mai bun și eficient tratament pentru problema dumneavoastră. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate