- Oftalmologie pediatrică
-
de I Care
Problemele oculare care pot apărea la nou-născut sunt foarte multe, deoarece acestea pot fi congenitale (prezente încă de la naștere) sau dobândite după naștere. Din păcate, toate aceste probleme, netratate, pot cauza întârzieri în dezvoltarea nou-născutului. Din acest motiv, părinții trebuie să fie extrem de atenție la toate simptomele care pot apărea și să consulte un medic oftalmolog imediat ce observă cea mai mică schimbare în ceea ce privește vederea nou-născutului.
Primul examen medical
Părinții trebuie să ia în considerare un examen oftalmologic în cazul bebelușilor la vârsta de 6 luni – 1 an, pentru a se asigura că cel mic nu are niciun fel de probleme care să se complice odată cu trecerea timpului.
În cazul în care bebelușul a fost născut prematur, un examen oftalmologic este obligatoriu încă din primele luni de viață, deoarece în cazul acestora problemele oftalmologice sunt mult mai frecvente.
Probleme oculare congenitale
Defecte ale globului ocular
- Anoftalmia – reprezintă absența unuia sau a ambilor globi oculari.
- Colobomul – este o malformație care constă într-o fantă sau o fisură care poate fi localizată la nivelul irisului, coroidei sau a nervului optic.
- Nanoftalmia – este prezentă atunci când ochiul este foarte mic, însă funcționează perfect normal.
- Microftalmia – apare când ochiul nu se dezvoltă normal în timpul vieții intrauterine, rămâne mic, și nici nu funcționează normal.
Defecte ale pleoapelor
- Ptoză palpebrală congenitală este o afecțiune prezentă la naștere în care bebeluşul se naşte cu una sau ambele pleoape superioare lăsate/căzute.
- Colobomul palpebral este un defect al pleoapei superioare și reprezintă o lipsă parțială de substanță în toată grosimea pleoapei. Acesta apare pe marginea liberă a pleoapei.
- Criptoftalmia constă în lipsa fantei palpebrale. Pielea este continuă peste ochi, iar pleoapele lipsesc.
Defecte ale corneei
- Glaucomul congenital este o boală oculară gravă care reprezintă cea mai frecventă cauză de orbire la copii. Afecțiunea este cauzată de dezvoltarea incorectă a sistemului de drenaj a ochiului.
- Megalocorneea reprezintă creșterea anormală în diametru a corneei.
- Microcorneea apare atunci când diametrul corneei nu este dezvoltat normal și are o dimensiune mai mică.
- Absența corneei apare din cauza dezvoltării anormale a ochiului în timpul vieții intrauterine
- Corneea plană apare ca o consecință a opririi din dezvoltare a corneei în lunile a 4-a sau a 5-a a vieții intrauterine.
Defecte ale irisului sau ale pupilei
- Policoria – apare atunci când ochiul prezintă două irisuri sau două pupile
- Aniridia – este absența totală sau parțială a irisului
- Heterocromia – este termenul folosit pentru oamenii care au ochi de culori diferite
- Colobomul irisului – se observă, de obicei, în partea de jos a irisului, însă poate apărea în orice parte a ochiului
- Corectopia – reprezintă poziționarea defectuoasă a pupilei
- Albinism – se caracterizează printr-o producție scăzută a pigmentului numit melanină. Afectează pielea, părul, dar și ochii.
Defecte ale cristalinului
- Cataracta congenitală – este reprezentată prin opacifierea lentilei naturale (cristalin) la nou-născut
- Colobomul cristalinului – se manifestă prin lipsa unei porțiuni din cristalin.
Alte probleme oculare care pot apărea
- Retinopatia de prematuritate apare, așa cum o descrie și numele, la copiii născuți prematur. Se manifestă prin creșterea unor vase sanguine anormale în retină, care pot duce, în cazuri grave, chiar la orbire.
- Hipoplazia de nerv optic presupune o scădere a transmisiei nervoase de la nivel ocular către creier.
- Strabismul este un defect vizual în care ochii nou-născutului nu sunt aliniați corespunzător. Fie unul dintre ochi, fie ambii sunt deviați spre nas și atunci avem de a face cu strabismul convergent. Când ochii sunt deviați spre urechi forma este divergentă. În ambele cazuri, axele globilor oculari nu sunt paralele între ele.
- Nistagmusul reprezintă mișcările involuntare, necontrolate, a globilor oculari. De cele mai multe ori acestea sunt orizontale, dar, în unele cazuri, pot fi verticale sau rotatorii.
- Obstrucția canalului lacrimo-nazal este o problemă întâlnită la aproximativ 20% dintre bebeluși. În cazul acestei afecțiuni nou-născutul va lăcrima abundent la unul sau la ambii ochi, din cauză că există un blocaj la nivelul canalelor lacrimale.
- Oftalmia neonatala sau conjunctivita neonatală este cauzată de o infecție dobândită în timpul nașterii, sau după. Se manifestă prin edemul pleoapelor și al conjunctivei palpebrale, eritem și secreții purulente.
- Ambliopia sau “ochiul leneș” este o afecțiune care poate fi corectată până la vârsta de 6-7 ani. În ambliopie, unul dintre ochi nu poate fi folosit corespunzător, iar acuitatea vizuală nu este una optimă.
Semnale de alarmă
În ciuda vârstei prea fragede, din cauza căreia cei mici nu pot transmite părinților ce îi deranjează, există câteva simptome care ar trebui privite ca semnale de alarmă.
- Lăcrimarea excesivă
- Sensibilitatea la lumină
- Apariția pupilei albicioase
- Rotirea constantă a ochiului
- Pleoapele roșii, încrustate sau căzute
Dacă observați unul dintre aceste simptome la nou-născutul dumneavoastră nu ezitați să ne contactați pentru a vă oferi tot sprijinul în prevenirea și vindecarea unei eventuale afecțiuni.