reteta de ochelari
  • Optica
  • de I Care
  • 28 august 2020
  • 0

Rețeta pentru ochelari, sau prescripția oftalmologică pentru ochelari este, de cele mai multe ori, rezultatul unei vizite la medicul oftalmolog. Vi s-a întâmplat vreodată să mergeți la o clinica oftalmologică pentru o consultație și să vă întoarceți acasă, încercând să descifrați rețeta? Pentru orice om de rând, la prima vedere, rețeta ochelarilor pare scrisă în altă limbă. 

Prescripția pentru ochelari cuprinde informații personalizate pentru fiecare persoană în parte și pentru fiecare ochi în parte. Informații importante despre vedere și despre necesitățile de corecție astfel încât fiecare lentilă să fie creată perfect pentru ca ochiul dumneavoastră să se bucure de o vedere bună.

Rețeta dumneavoastră, va conține, în primul rând, următoarele informații: 

SF = sfera. Sfera reprezintă valoarea pe care ar trebui să o aibă lentilele dumneavoastră pentru a vă putea ajuta să vedeți mai bine. Termenul reprezintă faptul că dioptria dumneavoastră este sferică. 

În cazul în care, în fața valorii, există semnul (-) minus, înseamnă că viciul dumneavoastră de refracție este miopia. Asta înseamnă că aveți probleme în a distinge obiectele aflate la distanță. 

În cazul în care în fața valorii apare semnul (+) plus, viciul dumneavoastră de refracție este hipermetropia. Cu alte cuvinte, aveți probleme în a focaliza obiectele aflate în apropiere. 

Valoarea dioptriilor este cuprinsă de obicei, între 0,00 și la +/- 20,00. Atenție însă, fiecare ochi poate avea o dioptrie diferită. 

CIL = cilindru. Lentilele cu cilindru sunt prescrise persoanelor cu astigmatism. În cazul în care, în această rubrică, nu apare nicio valoare, asta înseamnă că nu aveți astigmatism sau ca astigmatismul este atât de ușor, încât nu este nevoie să fie corectat prin lentile. 

Valoarea poate avea în față un plus sau un minus, iar în majoritatea cazurilor, este cuprinsă între +/- 0,25 până la +/- 4,00.

AX = axul. Reprezintă meridianul lentilei care nu are putere de cilindru pentru a corecta astigmatismul. Numărul poate fi cuprins între 1 și 180, unde 90 reprezintă poziția verticală iar 180 reprezintă poziția orizontală.  

DP = distanta pupilara. Este o valoare extrem de importantă pentru executarea precisă a ochelarilor. Distanța pupilară reprezintă distanța dintre centrele pupilelor dumneavoastră, valoarea fiind exprimată în milimetri. Media valorilor este de aproximativ 62 mm la femei și 64 mm la bărbați. Însă poate oscila între 58 mm și 68 mm. 

OD = ochiul drept

OS = ochiul stâng

ADD = adiția. Se referă la corecția de care aveți nevoie pentru citit. Este necesară atunci când, pe lângă dioptriile necesare miopiei, este nevoie și de o corecție pentru prezbiopie. Adiția este întotdeauna aceeași pentru ambii ochi. Valorile sunt cuprinse, de obicei, între +0.50 și +3.50.

PRISMA. Are rolul de a compensa problemele de aliniere ale ochilor. Indicațiile din acest câmpreprezintă direcția înspre care prisma direcționează lumina: sus, jos, înspre interior (înspre nas) sau înspre exterior (înspre urechi).

Tipul lentilelor.  Este posibil ca rețeta dumneavoastră să conțină informații despre tipul lentilelor necesare:

Informații suplimentare

Rețeta ochelarilor poate conține informații suplimentare, cum ar fi sugestia cu privire la anumite tipuri de lentile sau tratamente pentru lentile, în funcție de stilul dumneavoastră de viață. 

  • Lentile anti-reflex
  • Lentile anti-UV
  • Lentile fotocromatice (heliomate)
  • Lentile polarizate
  • Lentile care blochează lumina albastră

La ce vă ajută toate aceste informații

Acum că ați înțeles mai bine ce înseamnă fiecare câmp și valoare în parte, puteți observa mai ușor modificările, în timp, ale vederii dumneavoastră, veți înțelege de ce aveți nevoie de o anume lentilă și chiar vă puteți cumpăra ochelarii sau lentilele de contact, online. 

Dacă totuși aveți întrebări sau neclarități, medicii noștri vă stau la dispoziție cu cele mai bune sfaturi, astfel încât să vă puteți bucura din plin de noua pereche de ochelari! Ne puteți scrie aici, pe blog, în secțiunea comentarii, întrebările dumneavoastră.

Pentru o interacțiunea și mai eficientă ne puteți contacta telefonic sau ne puteți scrie pe WhatsApp la 0722110933.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *