- Oftalmologie generală
-
by I Care
Stereopsia este termenul care se referă la percepția adâncimii și la abilitatea unei persoane de a percepe imaginile în trei dimensiuni: lungime, lățime și adâncime. Această abilitate se bazează pe informațiile vizuale primite de la cei doi ochi cu dezvoltare normală, binoculară.
Vederea binoculară se referă la capacitatea ochilor de a lucra împreună pentru a putea vedea același obiect simultan. Trebuie să știți, însă, că imaginile sunt văzute diferit de către cei doi ochi. Diferențele apar din cauza faptului că ochii sunt situați în poziții diferite. Acesta este și motivul pentru care retinele primesc imagini diferite. Și atunci, cum este posibil ca omul să reconstruiască o singură imagine tridimensională din diferite imagini retiniene bidimensionale? Răspunsul vine după ani și ani de cercetări și constă în combinarea informațiilor primite de la cei doi ochi. Creierul este capabil să detecteze disparitatea binoculară, stimulând neuronii selectivi pentru disparitate să declanșeze o serie de acțiuni și să codifice relația dintre cele două imagini. Așa apare stereopsia.
Cu alte cuvinte, dacă o persoană închide un ochi și încearcă să observe imaginea din jurul ei, apoi închide celălalt ochi și observă aceeași imagine, cele două imagini vor fi diferite. Cu toate acestea, atunci când sunt ambii ochi vor fi deschiși, imaginea este una singură.
Cauzele lipsei stereopsiei
În general, stereopsia slabă sau absența acesteia este cauzată de o ambliopie din perioada copilăriei.
Stereopsia poate apărea și mai târziu în viață însă, în urma unor afecțiuni care reduc capacitatea de a vedea clar, precum cataracta, degenerescența maculară legată de vârstă sau prezbiopia.
Având în vedere că stereopsia este strâns legată de funcționarea creierului, orice tulburare sau afecțiune cerebrală poate avea efect asupra stereopsiei. Ne referim aici, de exemplu, la un accident vascular cerebral sau la un traumatism cranian.
Cum afectează
Este adevărat că stereopsia nu este testată atât de frecvent la adulți în comparație cu alte teste uzuale, precum acuitatea vizuală sau vederea culorilor. Însă stereopsia reprezintă totuși o parte foarte importantă a modului în care vedeți viața de zi cu zi. Stereopsia vă permite să judecați distanțele și să vedeți unde se află obiectele în relație cu dumneavoastră sau unul cu celălalt.
De exemplu, există activități de zi cu zi sau slujbe pe care nu le puteți îndeplini foarte bine în lipsa stereopsiei.
- conducerea și parcarea autovehiculului
- turnarea unei cești de ceai
- cusutul
- urcarea și coborârea treptelor
- întinderea mâinii pentru a prinde sau a lua un obiect
- efectuarea intervențiilor chirurgicale (în cazul celor care își doresc să devină medici).
Simptome
În ciuda faptului că lipsa stereopsiei face ca adâncimea să nu poată fi percepută, acesta nu este singurul simptom cu care se confruntă persoanele afectate. Simptomele sunt uneori mai grave și pot duce chiar la imposibilitatea de îndeplinire a sarcinilor de zi cu zi. Printre simptome, amintim:
- diplopia intermitentă (vedere dublă)
- coordonare greoaie între ochi și mână
- imposibilitatea de a judeca profunzimea
- dezorientare spațială
- tendința de a închide sau a acoperi un ochi
- poziție anormală de lucru
- astenopie (încețoșarea pasageră a vederii)
- oboseală generalizată
- atenție sau concentrare vizuală inconsecventă sau distragere în timpul îndeplinirii sarcinilor solicitante din punct de vedere vizual
- evitarea sarcinilor solicitante din punct de vedere vizual
- rău de mișcare
- necoordonare, stângăcie
- amețeală, vertij, în special în timpul sau după sarcinile solicitante din punct de vedere vizual
Tratament pentru lipsa vederii în spațiu
Medicul va stabili un tratament ținând cont de urgență și de nevoile unice ale fiecărui pacient în parte. În ciuda faptului că uneori tulburările de vedere nu pot fi vindecate complet, acestea pot fi ameliorate printr-o îmbunătățire semnificativă a funcției vizuale și automat a calității vieții.
Factorii de care medicul va ține întotdeauna cont în cazul tratamentului stereopsiei sunt:
- severitatea simptomelor, inclusiv debutul și durata problemei
- complicațiile afecțiunilor asociate
- implicațiile asupra stării generale de sănătate a pacientului dar și a dezvoltării cognitive a acestuia și a dezvoltării fizice
- efectele medicamentelor administrate
- cât de solicitante sunt activitățile zilnice ale pacientului
Ținând cont că stereopsia este o urmare a unei alte afecțiuni, medicul va încerca să trateze în primul rând cauza și apoi efectul. Cu siguranță, în cazul în care stereopsia nu poate fi vindecată, medicul vă va ajuta să vă îmbunătățiți funcția vizuală astfel încât viața dumneavoastră să fie cât mai apropiată de normal.
Surse: American Academy of Ophthalmology, Focus Vision, Vision and Eye Health