urgenta oftalmologica
  • 0

Urgența oftalmologică include acele boli sau probleme oculare care pot pune vederea în pericol. În cazul în care nu sunt tratate repede și corect, pot produce daune ireversibile asupra ochiului. 

Pe lângă traumatismele oculare grave despre care se înțelege clar că trebuie tratate urgent, sunt și câteva boli ale căror simptome trebuie să vă trimită la medic în cel mai scurt timp. 

Neuropatia optică ischemică

Neuropatia optică ischemică reprezintă cea mai frecventă neuropatie optică acută la pacienții trecuți de 50 de ani. Totodată, este cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la pacienții adulți care suferă de glaucom. 

Principalul simptom al neuropatiei ischemice este reprezentat de pierderea bruscă a vederii, fără apariția durerii. Pacienții o descriu adesea ca pe o vedere încețoșată sau slabă. Odată apărută, sunt slabe șanse ca pacientul să observe îmbunătățiri. Există însă persoane la care vederea poate reveni parțial după un astfel de episod. 

Dezlipirea de retină

Dezlipirea de retină se produce atunci când cele două membrane componente ale retinei nu mai stau unite, ci se desprind. Retina are două membrane: prima, cea pe care ajunge lumina, are rolul de a capta lumina, iar a doua are rol de a asigura nutriția. Atunci când primul strat se desprinde de țesutul de susținere aflat în partea din spate a ochiului avem de a face cu o detașare de retină.

În ciuda faptului că dezlipirea de retină reprezintă o problemă serioasă, este de subliniat că nu este dureroasă. Însă sunt câteva simptome care vă pot avertiza că vă confruntați cu o problemă gravă.

În primul rând, apariția punctelor luminoase sau a licăririlor de lumină care apar, de regulă, în afara părții centrale a vederii, în vederea periferică. Licăririle apar cu precădere când ochii sunt mișcați. De asemenea, corpurile plutitoare care par că se mișcă în direcția în care sunt mișcați ochii. 

Persoanele afectate au mai raportat umbre care apar, întâi, în partea periferică, răspândindu-se ulterior pe toată suprafața ochiului, dar și senzația unei perdele care coboară peste câmpul vizual. 

Un alt simptom semnificativ este faptul că liniile drepte încep să pară curbate. 

Paralizia de nervului oculomotor sau paralizia de nerv III 

Al treilea nerv cranian controlează patru din cei șase mușchi ai ochiului. Acești mușchi sunt responsabili pentru mișcarea ochiului spre interior, în sus și în jos. Totodată, controlează constricția pupilei, poziția pleoapei superioare și capacitatea ochiului de focusa.

Paralizia completă a acestui nerv duce la o pleoapa complet închisă și deviația ochiului spre exterior și în jos. Ochiul nu se mai poate mișca spre interior sau în sus, iar pupila mărită devine inertă și nu mai reacționează la stimuli. 

Ocluzia vasculara retiniană

Ocluzia vasculară retiniană sau ocluzia de venă de retină reprezintă obstrucția sistemului venos retinian cauzată de un tromb. Obstrucția poate implica vena centrală a retinei sau doar un ram venos și poate fi totală sau parțială.

Nici în acest caz nu este întâlnită durerea, însă restul simptomelor pot fi destul de agresive. Printre acestea putem aminti pierderea progresivă sau rapidă a acuității vizuale în timp de câteva minute sau ore, vederea încețoșată, pete negre în câmpul vizual sau chiar pierderea totală a vederii.

Abcesul cornean

Abcesul cornean reprezintă infecția localizată a corneei. Cauza acestei infecții este, de cele mai multe ori, bacteriană. 

Simptomele în cazul abcesului cornean apar brusc și evoluează rapid. Printre acestea amintim roșeața, iritația, durerea, care de cele mai multe ori este severă, secreții purulente, de culoare alba sau galbenă, sensibilitate crescută la lumină (fotofobie), apariția unui punct alb, mai mic sau mai mare pe cornee sau scăderea acuității vizuale.

Atacul de glaucom, o urgență oftalmologică

Dintre toate formele de glaucom, închiderea unghiului are cele mai multe șanse să conducă la o pierdere permanentă a vederii, iar criza acută produce cele mai mari daune.

În cazul crizei acute de glaucom simptomele apar brusc, iar pacientul le resimte puternic. Principalele simptome sunt durerile oculare severe, greață și vărsături, dureri de cap, vedere încețoșată, lăcrimare excesivă.

Endoftalmita

Endoftalmita este o infecție purulentă care afectează țesuturile sau fluidele din interiorul ochiului. Netratată, afecțiunea poate duce la orbire. 

Principalul simptom al endoftalmitei este iritația puternică a albului ochiului. Alte simptome pot fi secreția albă sau galbenă pe sau în interiorul pleoapei, roșeața oculară, durerea oculară, în unele cazuri chiar severă, vederea încețoșată, acuitatea vizuală scăzută, fotofobie (sensibilitate crescută la lumină), scăderea sau pierderea vederii, pleoape umflate, ochi lipiți, în special la trezire și lăcrimare excesivă.

Celulita orbitală

Celulita orbitală se referă la o infecție puternică a țesutului moale din jurul ochiului, ce implică grăsimea și mușchii din interiorul orbitei. Celulita orbitală nu se referă la globul ocular în sine. 

Principala caracteristică a celulitei orbitale este prezența oftalmoplegiei (paralizia a mușchilor motori ai ochiului). Alte simptome care pot apărea sunt durerea la mișcarea globului ocular, exoftalmia, care reprezintă proeminența globului ocular în afara orbitei, scăderea acuității vizuale, febră, edem dureros al pleoapei superioare și inferioare și care se întinde, uneori, până la sprânceană și obraz, diplopie (vedere dublă), ochi iritat sau roșu, stare generală proastă, oboseală, dificultate sau imposibilitate de a deschide ochiul, scăderea apetitului, cefalee.

Surse: 

American Association for Pediatric Ophthalmology & Strabismus

Restore Vision

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate