cataracta toxica
  • 0

Cataracta toxică se poate dezvolta ca urmare a expunerii la diferite substanțe toxice, substanțe chimice sau medicamente. Cataracta, în general, reprezintă o afecțiune oculară care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Boala se manifestă prin opacifierea lentilei naturale a ochiului, numită cristalin, ceea ce duce implicit la tulburări de vedere.

Deși cataracta este un proces natural de îmbătrânire a ochiului și este asociată, în cele mai multe cazuri, cu înaintarea în vârstă sau cu anumiți factori genetici, există și un alt tip de cataractă, mult mai puțin cunoscut, numit cataractă toxică. 

Ca particularitate, cataracta toxică apare în urma expunerii la diferite substanțe chimice sau medicamente cu toxicitate ridicată.

Cauzele cataractei toxice

Cataracta toxică se poate dezvolta atunci când lentila naturală a ochiului, numită cristalin, este expusă la anumite substanțe toxice pe o perioadă îndelungată de timp. 

Substanțele toxice care pot duce la cataractă:

Substanțe chimice

Expunerea prelungită la anumite substanțe chimice, cum ar fi pesticide, solvenți sau substanțe chimice industriale, poate crește riscul de a dezvolta cataractă toxică.

Medicamente

Unele medicamente, în special corticosteroizii, pot duce la cataractă toxică atunci când sunt utilizate pentru o perioadă lungă de timp. Alte medicamente asociate cu cataracta toxică includ anumite tipuri de medicamente utilizate în cadrul chimioterapiei și medicamente utilizate pentru tratarea bolilor autoimune.

Expunerea la radiații

Expunerea la radiații, fie în cadrul tratamentelor medicale, fie din surse de mediu, poate crește riscul de a dezvolta cataractă, inclusiv cataractă toxică.

Simptomele cataractei toxice

Simptomele cataractei toxice sunt similare cu cele ale cataractei legate de vârstă și pot include:

Important de subliniat este faptul că aceste simptome pot apărea și în cazul altor boli oculare, unele dintre ele grave. De aceea, dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome, este esențial să consultați un specialist în îngrijirea ochilor pentru un examen oftalmologic complet și pentru a exclude alte probleme care pot duce la pierderea vederii. 

Opțiuni de tratament pentru cataracta toxică

Tratamentul pentru cataracta toxică este similar cu cel folosit pentru alte tipuri de cataractă și implică, de obicei, îndepărtarea chirurgicală a cristalinului afectat, urmată de implantarea unei lentile artificiale. 

Din fericire, chirurgia cataractei este o procedură sigură și eficientă, pe care medicii o realizează extrem de des, și care poate îmbunătăți semnificativ vederea și calitatea vieții persoanelor cu cataractă toxică.

Cataracta toxică poate fi prevenită?

Spre deosebire de cataracta clasică, cea toxică poate fi prevenită. Minimizarea expunerii la diferite substanțe chimice toxice, utilizarea ochelarilor de protecție atunci când lucrați cu materiale periculoase și monitorizarea atentă a utilizării medicamentelor despre care se știe că duc la cataractă pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cataractă toxică.

Prognosticul cataractei toxice

Prognosticul în ceea ce privește cataracta toxică depinde de mai mulți factori, inclusiv de severitatea toxicității, durata expunerii la substanța toxică, starea generală de sănătate a individului și dar și de gestionarea în timp util a afecțiunii.

Complicațiile cataractei toxice

La fel ca în cazul oricărui alt tip de cataractă și cataracta toxică poate duce la complicații care duc la afectarea vederii dar și a stării generale o ochilor. Printre aceste complicații amintim: 

  • Deficiențe ale vederii
  • Scăderea calității vieții
  • Creșterea riscului de cădere sau accidentare
  • Complicații în timpul intervenției chirurgicale
  • Cataracta secundară

Concluzie

Detectarea precoce, intervenția promptă și gestionarea adecvată sunt esențiale pentru a atenua impactul cataractei toxice asupra persoanelor afectate. Examenele regulate ale ochilor, consultarea cu un medic specialist oftalmolog și reducerea la minimum a expunerii la substanțe toxice sunt măsuri care duc la prevenirea cataractei toxice. 

Tocmai de aceea, în cazul în care vă confruntați cu simptomele descrise mai sus, nu ezitați să cereți ajutorul unui medic, ce vă poate salva vederea.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate