- Îngrijirea ochilor
-
by I Care
Clipitul este un comportament absolut normal. Acesta este reprezentat de un reflex, ceea ce înseamnă că îl faceți în mod automat. De asemenea, este o funcție esențială a ochiului care ajută la răspândirea lacrimilor și la îndepărtarea factorilor iritanți de pe suprafața corneei și a conjunctivei.
Totodată, în momentul în care clipim, genele sau firele de păr atașate de pleoapele superioare și inferioare, creează o linie de apărare împotriva prafului sau a oricărui alt corp străin. Scopul acestora este de a opri orice mizerie înainte de a ajunge la globul ocular.
Numărul dăților în care clipim se schimbă odată cu vârsta. Dacă bebelușii clipesc în jur de două ori pe minut, numărul crește pe măsură ce îmbătrânim. Astfel, atât adolescenții cât și adulții, clipesc în jur de 15 sau 20 de ori pe minut.
Clipitul excesiv apare în momentul în care o persoană clipește mai des decât ar fi normal. Este un lucru des întâlnit în cazul copiilor, însă poate apărea la orice vârstă.
Clipitul excesiv poate avea nenumărate cauze, însă, de cele mai multe ori, acesta este cauzat de o problemă a suprafeței oculare.
Deși, de obicei, nu reprezintă semnul unei probleme grave, clipitul excesiv produce mult disconfort.
Cauze
Cauzele clipitului excesiv sunt multe, însă le amintim pe cele mai importante.
- diverși factori iritanți precum fumul de țigară, praf, polen, produse chimice
- corp străin în ochi
- infecție oculară (conjunctivită)
- blefarospasmul
- inflamația irisului
- inflamația pleoapelor
- traumatism ocular
- o zgârietură la nivelul suprafeței oculare (abraziunea corneană)
- sindromul ochilor uscați
- diverse ticuri sau obiceiuri
- probleme oculare netratate (miopie, hipermetropie, presbiopie)
- alergii
- lipsa de aliniere oculară (exotropia)
- oboseală
- anxietate
Există și câteva cauze mai grave care pot duce la clipit excesiv. Vorbim despre condiții medicale neurologice, precum scleroza multiplă, boala Wilson sau sindromul Tourette care sunt cauze cunoscute pentru o astfel de problemă.
Diagnosticare
Medicul oftalmolog va efectua un examen medical complet pentru a elimina toate cauzele care ar putea duce la clipitul excesiv. De asemenea, acesta va căuta semne ale strabismului sau ale conjunctivitei.
În cazul în care medicul suspectează o altă afecțiune sau condiție medicală care ar fi putut duce la clipitul excesiv, acesta poate recomanda mai multe teste sau analize medicale.
De asemenea, pacientul va fi supus unui test de vedere care va stabili dacă are sau nu nevoie de ochelari.
În unele cazuri, medicul va administra picături oculare de dilatarea pupilei.
Tratament pentru clipitul des
În funcție de cauză, clipitul excesiv poate trece de la sine sau poate avea nevoie de tratament. Din fericire, de cele mai multe ori, acesta nu reprezintă o problemă gravă.
Tratamentul constă în administrarea picăturilor oculare, a unguentelor sau a altor medicamente, atunci când clipitul excesiv este asociat unui traumatism ocular, unei infecții, unei alergii sau inflamații.
În cazul în care există un corp străin în ochi, acesta va fi inițial îndepărtat, după care medicul va recomanda un tratament adecvat.
Totodată, dacă în urma examenului medicul stabilește că pacientul are nevoie de ochelari, acesta îi va elibera o prescripție medicală.
Anumite exerciții oculare pot fi recomandate în cazul în care pacientul clipește des din cauza unei proaste alinieri a ochilor.
Dacă problema vine în urma unei oboseli oculare, pacientului i se va recomanda să petreacă cât mai puțin timp în fața ecranelor și să evite, atât cât este posibil, lumina albastră.
Atunci când medicul suspectează o afecțiune neurologică, pacientul va fi trimis către un medic specialist neurolog.
Prevenție
Atunci când observați că, în ultima perioadă, clipiți mai des decât normal, înainte să vă îngrijorați, încercați câteva lucruri care pot rezolva problema.
- Evitați să stați în prezența agenților iritanți.
- Folosiți lacrimi artificiale care lubrifiază suprafața oculară și care pot fi găsite în farmacii fără prescripție medicală.
- Evitați să stați un timp îndelungat în fața ecranelor. În cazul în care acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că luați pauză ori de câte ori puteți.
- Evaluați-vă vederea. Este posibil să aveți nevoie de ochelari.
- Încercați să aveți cât mai multe activitățile relaxante, care vă pot scăpa de anxietate și care pot reduce stresul.
- Mergeți la medic dacă o suspectați o inflamație sau o infecție oculară.
Surse: