dislocare de cristalin
  • 0

Dislocare de cristalin este o complicație foarte rară, dar gravă, care apare atunci când lentila intraoculară se mișcă din poziția sa normală. 

Cataracta este o afecțiune foarte frecventă, în special în rândul persoanelor de peste 60 de ani. Aceasta apare când lentila naturală a ochiului, numită cristalin, se opacifiază. Astfel, vederea devine din ce în ce mai neclară iar activitățile de zi cu zi, din ce în ce mai greu de îndeplinit.

În mod normal, lumina trece prin lentila transparentă a ochiului (cristalin) către retină, unde este schimbată în semnale nervoase trimise creierului. În cazul persoanelor care suferă de cataractă, lumina este estompată și imaginea blurată.

Din păcate, singura metodă de tratament a cataractei este intervenția chirurgicală. Lentila naturală a ochiului, numită cristalin, este înlocuită cu un cristalin artificial. Rezultatul însă este semnificativ, iar pacientul revine cu ușurință la o viață normală. 

Dislocarea cristalinului apare, de regulă, ca o complicație a intervenției chirurgicale de cataractă, a operațiilor oculare efectuate anterior, cum ar fi chirurgia glaucomului și vitrectomia, dar și în urma unui traumatism ocular.

Semne și simptome

Cel mai frecvent simptom atunci când vine vorba despre dislocarea cristalinului este o schimbare a vederii. Gradul de schimbare a vederii depinde, bineînțeles, de severitatea dislocării. 

De asemenea, pacientul se poate confrunta cu vedere încețoșată, vedere dublă sau chiar vederea marginii lentilei implantate. 

Unii pacienți prezintă dureri oculare sau cefalee (durere de cap) din cauza inflamației.

În cazuri mai grave, dislocarea cristalinului poate duce la dezlipire de retină, hemoragie, inflamație intraoculară, edem macular, glaucom sau edem cornean. 

Diagnosticare

Un examen oftalmologic complet este necesar pentru a diagnostica o dislocare a cristalinului.

Cauze

Dislocarea cristalinului poate apărea de la câteva zile sau la câțiva ani după o intervenție chirurgicală. Acesta poate fi rezultatul unor factori din timpul intervenției chirurgicale inițiale, traumatisme ale ochiului sau al unor boli care afectează stabilitatea capsulei în care a fost implantată lentila artificială. 

Factori de risc

  • Intervenții chirurgicale anterioare
  • Traumatisme oculare
  • Sindromul de pseudoexfoliere, care este o afecțiune care provoacă instabilitatea ”pungii capsulare”
  • Inflamație la nivel ocular sau uveită
  • Diferite tulburări ale țesutului conjunctiv

Tratament pentru dislocare de cristalin

Tratamentul dislocării cristalinului depinde foarte mult de severitatea problemei. Pe baza acestui lucru, medicul poate stabili abordări diferite. 

Atunci când dislocarea este redusă și nu are un impact mare asupra vederii, este posibil ca medicul să nu recomande un tratament. 

Însă atunci când vederea este afectată, iar pacientul se confruntă cu simptome și viața de zi cu zi îi este afectată, intervenția chirurgicală este necesară. În cadrul intervenției, gelul vitros care umple cavitatea posterioară a ochiului este îndepărtat (vitrectomie) pentru a preveni dezlipirea de retină în timp ce cristalinul este manipulat. 

Și aici, tehnica de abordare poate fi împărțită în două. Medicul va alege cea mai bună soluție pentru dumneavoastră în funcție de mai multe criterii. 

În primul rând, medicul poate alege salvarea și repoziționarea cristalinului. Desigur că medicul va examina cu atenție starea cristalinului înainte de a lua această decizie. Numai un cristalin intact poate fi salvat și repoziționat. 

Dacă medicul hotărăște că lentila artificială implantată nu poate fi salvată, aceasta va trebui schimbată. 

Fiind vorba despre o intervenție chirurgicală, există, bineînțeles riscuri și complicații care pot apărea. Astfel, în timpul procedurii, dar și ulterior, pacientul se poate confrunta cu dezlipirea de retină, uveita (inflamația oculară), diferite infecții, glaucomul, hemoragia, dar și o nouă dislocare de cristalin. 

Vârsta înaintată, patologiile oculare preexistente, glaucomul, retinopatia diabetică, antecedentele de dezlipire de retină, degenerescența maculară, ambliopia, probleme apărute în timpul intervenției, dar și complicațiile precum edemul cornean sau macular pot duce la rezultate nefavorabile. 

Cu toate acestea, subliniem că majoritatea pacienților cu dislocare de cristalin pleacă acasă cu un rezultat favorabil în urma intervenției chirurgicale. 

Surse:

The American Society of Retina Specialists

American Academy of Ophthalmology

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate