frecatul la ochi
  • 0

Frecatul la ochi s-ar putea să fie un obicei cotidian. Căci ce este mai plăcut, după o noapte în care nu ne-am odihnit prea bine decât, atunci când ne trezim, să ”ne întindem” puțin, pentru a ne dezmetici și să ne ”frecăm” și puțin la ochi. Este o senzație destul de plăcută, după care parcă ne ridicăm mai ușor din pat. Sau chiar și seara, când ne simțim obosiți.  Par gesturi perfect normale. 

Despre întinsul oaselor, numai de bine. Dacă nu o facem într-un mod prea agresiv, nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră. Însă ”frecatul ochilor” reprezintă o problemă serioasă. Și asta pentru că poate avea efecte severe asupra vederii noastre.

Frecatul la ochi și efectele sale 

Vă prezentăm în continuare câteva dintre posibilele efecte ale frecatului la ochi, în special când acesta este un obicei sau când mișcările sunt prea dure și afectează ochiul.

Infecțiile oculare

În primul rând, trebuie să știți că microbii sunt transferați cu ușurință de pe mâini, la nivelul ochilor. Motiv pentru care pot apărea diferite infecții oculare, precum conjunctivită, ulcior, șalazion sau blefarită. 

Vase de sânge rupte

Ruperea vaselor sanguine din ochi sau din jurul ochilor. Frecatul ochilor poate duce la ruperea vaselor sanguine subțiri, cauzând hemoragii subconjunctivale sau cercuri închise la culoare în jurul ochilor. În cazul în care vă treziți deseori cu o colorație brună sub ochi, sau cu astfel de hemoragii subconjunctivale, este foarte posibil să vă frecați la ochi, inconștient, în somn. 

Deteriorarea corneei

Atunci când un corp străin ajunge accidental în ochi, primul instinct este de a va freca la ochi, în încercarea de a-l scoate. Total greșit! În cazul în care corpul străin este ascuțit sau dur, frecatul ochilor poate zgâria și poate produce daune serioase la nivelul corneei. 

Keratoconus

Frecatul ochilor poate avea efecte devastatoare asupra corneei. Și asta deoarece corneea, pentru a-și menține forma ușor curbată, se bazează pe mici fibre de colagen. Însă frecatul ochilor poate slăbi și subția corneea, ceea ce o face să se curbeze și să ajungă la o formă asemănătoare unui con. Astfel, nemaifiind rotundă, deviază lumina în drumul spre retină, provocând o vedere distorsionată. Atunci când corneea ia forma unui con, apare o afecțiune numită keratoconus. Astfel, pe măsură ce devine mai neregulată ca formă, determină un astigmatism pronunțat din cauza viciilor de refracție. Drept urmare, pacientul se va confrunta cu o vedere încețoșată, imposibil de corectat cu ochelari.

Dezlipirea de retină

În cazul în care frecatul ochilor este mult prea agresiv, presiunea aplicată asupra ochiului poate duce la dezlipirea retinei, care este o afecțiune oftalmologică serioasă și reprezintă o urgență medicală. Dezlipirea se produce atunci când cele două membrane componente ale retinei nu mai stau unite, ci se desprind. Retina are două membrane: prima, cea pe care ajunge lumina, are rolul de a capta lumina, iar a doua are rol de a asigura nutriția. Atunci când primul strat se desprinde de țesutul de susținere aflat în partea din spate a ochiului avem de a face cu o detașare de retină.

Alergii oculare

În cazul persoanelor care suferă de alergii oculare, simptomele pot fi destul de neplăcute, precum inflamație, mâncărime puternică, lăcrimare excesivă și înroșirea ochilor. Astfel că persoanele afectate simt nevoia să se frece la ochi. Însă și acesta este un lucru greșit! Atunci când organismul dumneavoastră detectează diferiți alergeni, produce în mod normal histamine care luptă împotriva acestora. Aceste histamine însă produc inflamație. Pe de altă parte, frecatul ochilor determină eliberarea suplimentară de histamine. Astfel încât, în ciuda senzației temporare de ameliorare, inflamația se agravează și simptomele devin mult mai supărătoare. 

Afecțiunile preexistente

Persoanele care suferă de diferite afecțiuni oculare trebuie să evite complet frecarea ochilor, pentru a nu înrăutăți boala. De exemplu, cei care suferă de glaucom pot constata o creștere a presiunii intraoculare imediat după ce își freacă ochii. Această presiune mare poate perturba fluxul de sânge din spatele ochiului și poate duce la deteriorarea nervului optic. Totodată, acest gest poate înrăutăți simptomele în cazul persoanelor care suferă de miopie

Surse: Vision Eye Institute , Complete Eye Care

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate