leucomul cornean
  • 0

Leucomul cornean sau opacitatea corneană, așa cum mai este cunoscut, este reprezentat de o cicatrizare a corneei care apare după o traumă, după un proces inflamator sau ulcerativ.

Aceasta apare ca o zonă albă, densă, înconjurată de o zonă clară, limpede. Din păcate în cazul în care cicatricea este situată pe raza vizuală, vederea poate fi afectată.

Leucomul cornean se aseamănă foarte mult, ca simptomatologie, cu cataractă. Și asta deoarece ambele boli constau în pierderea transparenței unei membrane care ar trebui să fie clară, motiv pentru care vederea devine încețoșată. Din păcate, odată ce apare opacifierea corneei, nu există niciun tratament care să îi redea limpezimea, în afară de intervenția chirurgicală de îndepărtare a zonei afectate. 

În leucomul cornean, corneea capătă culoarea de alb-porțelan care, pe măsură ce avansează, se transformă într-o nuanță gălbuie. 

Gradul de afectare al vederii, în cazul leucomului cornean, variază foarte mult în funcție de localizarea zonei de cicatrizare pe cornee și de dimensiunea acesteia.

Cauze

  • Leziuni ale corneei (în urma unei răni sau arsuri, sau a unei ulcerații corneene)
  • Intervenții chirurgicale anterioare
  • Keratita
  • Opacitatea congenitală a corneei
  • Diferite afecțiuni conjunctivale

Alți factori de risc asociați cu leucomul cornean sunt glaucomul, keratoconus, sindromul ochilor uscați, deficitul de vitamina A, sindromul Sjogren sau alte boli metabolice ereditare.

Tipuri de leucom cornean

Diferențele între tipurile de leucom cornean constau în zona afectată, dimensiunea acesteia și cauza care a dus la problemă. 

De exemplu, prin natura lui, leucomul poate fi congenital sau dobândit. 

La rândul lui, leucomul congenital poate apărea încă din timpul vieții intrauterine, ca impact al unor viruși sau bacterii care infectează corneea.

Mai frecvent decât leucomul congenital este leucomul dobândit, care apare în timpul vieții, fiind cauzat de o mulțime de factori.

Simptome

În primul rând, pacientul se va confrunta cu vedere încețoșată care îi poate afecta activitățile de zi cu zi în cazul în care zona afectată este mare sau poziționată în raza vizuală.

De asemenea, pot apărea și alte simptome la nivel ocular precum:

  • sensibilitate crescută la lumină (fotofobie)
  • roșeață
  • iritație
  • durere
  • lăcrimarea excesivă
  • disconfort
  • formă anormală a corneei
  • culoare anormală a corneei

Tratament

În funcție de cauza, mărimea și impactul pe care îl are asupra vederii, medicii pot recomanda diferite tipuri de tratament.

De exemplu, în cazul în care cauza este una infecțioasă, medicul poate recomanda medicamente antibiotice, antivirale sau antifungice, sau picături de ochi ori unguente oculare cu ajutorul cărora să gestioneze problema.

În cazul în care partea cicatrizată nu este foarte mare și nu afectează foarte puternic vederea, medicul poate recomanda lentile de contact sau ochelari care îmbunătățesc parțial vederea.

Cu toate acestea, singurul tratament care funcționează 100% în cazul leucomului cornean este intervenția chirurgicală. Mai exact keratoplastia. Keratoplastia este o intervenție chirurgicală în care porțiunea deteriorată a corneei este înlocuită.

Operația se efectuează sub anestezie locală. Pacienții cu diferite probleme precum anxietate sau atacuri de panică pot fi sedați. 

Intervenția se desfășoară la un singur ochi, iar pacientul  nu va simți niciun fel de durere, indiferent de tipul anesteziei ales. 

Pentru a preveni complicațiile, este extrem de important ca pacientul să respecte tratamentul prescris și indicațiile date de medic. De asemenea, acesta trebuie să se prezinte la toate controalele post-operatorii. 

Tratamentul poate consta în picături pentru ochi și, în unele cazuri, medicamente orale. Totodată, medicul vă poate recomanda ca, pentru câteva zile, să stați cât mai mult în poziția culcat pe spate. 

Timpul de recuperare depinde foarte mult de tipul transplantului. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că, imediat după intervenție, este posibil ca vederea să se înrăutățească pentru o perioadă. Este nevoie de câteva săptămâni până ce corneea începe să se vindece. Iar pentru a vă bucura de rezultatul final, este nevoie de o perioadă de până la 18 luni.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate