ochi iritati
  • 0

Ochi iritați – acea senzație de uscăciune, mâncărime, durere, senzație de corp străin sau roșeață a ochiului. Trebuie însă să știți că iritația ochiului are o mulțime de cauze. De la alergii, traumatisme, sindromul ochilor uscați până la conjunctivită.

Simptome

Simptomele specifice cu care vă puteți confrunta pot fi diferite în funcție de cauza care a dus la iritație. Cu toate acestea, există câteva simptome comune, precum:

  • mâncărime 
  • roșeață
  • durere oculară
  • lăcrimare excesivă
  • fotofobie (sensibilitate crescută la lumină)
  • vedere încețoșată

Cauze frecvente

Alergiile

Reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze care duc la iritația ochilor. Există o mulțime de alergeni care duc la toate aceste simptome neplăcute, precum polenul, praful, mucegaiul, părul de animale, etc.

De regulă, simptomele apar la scurt timp după ce ați luat contact cu alergenul respectiv. Există persoane care se pot confrunta cu o iritație a ochilor pe toată perioada unui sezon. Și asta deoarece sunt alergice la diferite plante care apar, de exemplu, primăvara. Printre alte semne, inflamația conjunctivei este unul dintre principalele simptome.

Tratamentul constă în picături de ochi sau medicamente antihistaminice care ameliorează simptomele.

Corp străin în ochi

Acesta este un alt motiv pentru care ochii se pot irita. Indiferent că vorbim despre praf, nisip sau orice altă mizerie care ajunge accidental în ochi. Trebuie să știți că, pe lângă o simplă iritație oculară, orice corp străin poate zgâria corneea, membrana transparentă care îmbracă ochiul. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să frecați niciodată în momentul în care simțiți că ceva v-a intrat în ochi. Încercați să spălați foarte bine cu apă și cereți ajutorul unui medic în cazul în care incidentul nu este unul minor.

Sindromul ochilor uscați

Este o problemă extrem de frecvent întâlnită în rândul pacienților care se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog. În afară de iritația ochiului, pacientul se confruntă cu mâncărime, senzație de arsură, senzația de corp străin în ochi și cu toate celelalte simptome enumerate mai sus.

Cel mai eficient tratament pentru sindromul ochilor uscați sunt lacrimile artificiale. Pe lângă asta, există și câteva remedii care pot fi de folos și care sunt la îndemâna oricui.

Traumatismele oculare

Reprezintă poate cel mai serios motiv pentru care apare iritația oculară. Fie că este vorba despre o lovitură, de o soluție chimică ajunsă accidental în ochi sau de o zgârietură, toate duc la iritația oculară, durere, disconfort la mișcarea ochiului, hemoragie subconjunctivală, dificultate la clipire, schimbarea aspectului pupilei, etc.

În cazul traumatismelor, este important să cereți imediat ajutorul unui medic specialist.

Conjunctivită

Este o afecțiune frecventă, în special în rândul copiilor care merg în colectivitate. Principalul simptom al conjunctivitei este iritația oculară, însoțită de mâncărime și prezența unor secreții oculare de culoare galbenă. Tratamentul conjunctivitei depinde de tipul acesteia: virală, bacteriană sau alergică.

Lentilele de contact

Pot irita ochiul, în special în cazul în care nu sunt folosite corespunzător. Ne referim aici mai ales la condițiile de igienă. În cazul în care observați cel mai mic semn de iritație oculară, nu mai folosiți lentilele de contact până ce simptomele nu dispar. Dacă acestea persistă, cereți sfatul unui medic. Este posibil să aveți nevoie de un tratament.

Infecțiile

O mare varietate de infecții bacteriene, virale sau fungice pot irita ochiul. Tratamentul diferă în funcție de tipul infecției, motiv pentru care trebuie să fiți diagnosticat de un medic. Din fericire, infecțiile sunt, în cele mai multe cazuri, simple, și se rezolvă în cel mult două săptămâni.

Tratament pentru ochi iritați

Am enumerat mai sus principalele motive care duc la iritația ochiului. Dar așa cum spuneam, cauzele sunt nenumărate. Unele iritații pot trece de la sine, altele pot persista sau se pot înrăutăți. Important este să vă prezentați la medic atunci când observați că vă confruntați cu o iritație oculară care pare să nu mai treacă. O diagnosticare corectă și un tratament eficient vă vor scăpa de disconfort și, de ce nu, vă vor salva vederea. Iar o diagnosticare corectă și un tratament eficient vă pot fi oferite doar de către medic în urma unei consultații oftalmologice.

Surse:

Medical News Today

WebMD

Health Line

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate