pleoapa umflata ochi
  • 0

Pleoapa umflată este un simptom extrem de comun și poate avea o mulțime de cauze, majoritatea ușoare. În cele mai multe cazuri, edemul sau umflătura dispare în mai puțin de 24 de ore, de obicei fără tratament. Compresele reci pot fi de un real ajutor. Este important de stabilit care este cauza pentru ca, în funcție de aceasta să existe un tratament și o rezolvarea a pleoapelor umflate.

Cauze

Alergiile

Alergiile reprezintă principala cauză pentru care pacienții ajung în cabinetul medicului oftalmolog cu pleoapele umflate. 

Țesutul pleoapelor este foarte întins, motiv pentru care umflăturile pot avea un aspect destul de dramatic. Mai mult decât atât, acesta este, de obicei, reactiv la stimuli alergeni, astfel încât pleoapa umflata poate fi un prim semn al alergiei. 

Stimulii alergeni pot fi de mai multe feluri: 

  • Naturali – polen, praf, păr de animale, mucegai
  • Chimici – produse pentru machiaj, șampon, vopsea de păr, picături de ochi, soluția de la lentilele de contact
  • Agenți infecțioși, precum viruși sau bacterii, care pot da infecții sau alergii în același timp.

Uneori, umflătura poate fi atât de puternică încât persoana afectată nu poate deschide ochiul. După ceva timp, din cauza gravitației, fluidul în exces adunat în pleoapa superioară tinde să coboare în cea inferioară, provocând “pungi” mari sub ochi. 

Retenția de lichide

Retenția de lichide este o altă cauză destul de frecventă pentru pleoapa umflată, alături de alte simptome asociate precum edemul la nivelul membrelor inferioare. De obicei, acestea semnalează creșterea concentrației de sodiu şi scăderea potasiului din organism.

Cauzele pot fi variate. De la consumul excesiv de sare, deficitul de vitamina B1, statul în picioare pe o perioadă îndelungată, până la cauze mai grave, precum artrită, afecțiuni ale rinichilor, afecțiuni tiroidiene, probleme pulmonare, insuficiență venoasă sau cardiacă.

Conjunctivita

Conjunctivita reprezintă inflamația sau infecția conjunctivei. Aceasta poate fi provocată de viruși, bacterii sau alergii. Simptomele principale constau în iritația și înroșirea ochiului, mâncărime și secreții purulente, în special dimineața. Însă, dacă boala afectează și partea interioară a pleoapei, acesta se poate înroși și se poate umfla.

Blefarita

Blefarita reprezintă inflamația marginilor libere ale pleoapelor. Afecțiunea provoacă iritația, înroșirea și edemul acestora, dar și formarea unor cruste la nivelul genelor. 

Blefarita afectează, în general, ambii ochi. Pe lângă faptul că este relativ dificil de tratat și destul de neplăcută pentru pacient, este și extrem de inestetică. Din fericire, în cele mai multe cazuri. nu este contagioasă și nu provoacă daune permanente vederii.

Sinuzita

În ciuda faptului că reprezintă o infecție a sinusurilor provocată de infecții virale sau bacteriene, poate fi cauzată și de diferite alergii, motiv pentru care unul dintre simptome va fi reprezentat de pleoapa umflată. 

Șalazionul

Șalazionul apare ca o zonă mică, roșie și ușor umflată, însă nedureroasă, pe una dintre pleoape, evoluția fiind una de câteva săptămâni. La câteva zile de la apariție, acesta poate ajunge la mărimea unui bob de mazăre. 

Șalazionul este, de fapt, o inflamație cronică a glandelor sebacee Meibomius, prezente la nivelul marginii palpebrale. Se poate dezvolta pe pleoapa inferioară sau superioară, la un singur ochi sau la ambii și poate necesita tratament corespunzător sau poate dispărea fără altfel de intervenții.

Ulciorul

Ulciorul este o problemă extrem de frecventă, care provoacă multă durere și disconfort. Reprezintă o infecție localizată la nivelul pleoapei, mai exact la baza unei gene (orjelet extern) sau la nivelul uneia dintre glandele sebacee (orjelet intern). Acesta este denumit popular urcior sau ulcior. Apare ca o umflătură mică, roșie și dureroasă care, în numai câteva zile, evoluează spre o colecție purulentă. Acesta se retrage, în mare parte din cazuri, numai după ce se sparge și se drenează toată infecția.

Celulita orbitală

Celulita orbitală este o infecție a țesuturilor moi sau a grăsimii din jurul ochiului. Această afecțiune, în ciuda faptului că nu este contagioasă, provoacă simptome incomode și dureroase. De subliniat că nu ține cont de vârstă, copiii fiind cei mai afectați. 

Tratament pentru pleoapa umflată

Deși nu este o afecțiune oculară gravă, tratamentul nu ar trebui să fie luat “după ureche” fiindcă, o pleoapă umflată este de fapt un simptom al altei afecțiuni. Asta înseamnă că pentru a trata afecțiunea, aceasta trebuie identificată. În funcție de afecțiunea identificată, medicul oftalmolog va recomanda un anume tratament. 

Când să consulți un medic

Este extrem de important ca dacă observați că problema persistă timp de mai multe zile,  să cereți urgent părerea unui specialist. Devreme ce nu cunoașteți afecțiunea care a determinat pleoapele să se umfle, iar acest simptom nu dă înapoi într-un timp scurt, vă recomandăm să cereți ajutorul unui medic oftalmolog. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *