pregatirea pentru operatia de cataracta
  • 2

Pregătirea pentru operația de cataractă începe cu abordarea pe care dumneavoastră, pacientul trebuie să o aveți. Operația de cataractă este poate cea mai frecventă intervenție chirurgicală efectuată la nivel ocular. Și așa deoarece cea mai mare parte a persoanelor trecute de 60 de ani suferă de această boală.

Cataractă reprezintă, de fapt, opacifierea lentilei naturale a ochiului, numită cristalin. Cataracta este un proces natural care apare o dată cu înaintarea în vârstă. Progresul afecțiunii se realizează de-a lungul mai multor ani, tocmai de aceea majoritatea pacienților ajung la medic abia când boala este într-un stadiu destul de avansat. Aceștia observă că nu își mai pot efectua activitățile zilnice în mod obișnuit, se confruntă cu dificultate la conducerea pe timpul nopții sau au fost deja de mai multe ori să-și schimbe lentilele ochelarilor, însă au observat că nicio dioptrie nu le este de ajutor.

Din păcate, singurul tratament în cazul cataractei este intervenția chirurgicală. În timpul operației, cristalinul natural al ochiului este schimbat cu unul artificial, clar.

Există însă și vești bune. Intervenția chirurgicală pentru tratarea cataractei nu este deloc una complicată. Iar majoritatea medicilor au căpătat deja o mare experiență în ceea ce privește această operație. Mai mult decât atât, un pacient operat de cataractă poate reveni la viața obișnuită în aproximativ 24 de ore. Iar complicațiile apar extrem de rar, majoritatea acestora fiind reversibile.

Atenție, însă! Trebuie să știți că succesul unei astfel de intervenții chirurgicale este reprezentat de respectarea corectă a indicațiilor medicului. Cu cât pacientul este mai corect în ceea ce privește pregătirea pentru operație cât și tratamentul recomandat ulterior intervenției, cu atât recuperarea este mai rapidă iar riscul de complicații dispare.

Pregătirea pentru operație

Odată ce ați fost diagnosticat cu cataractă, medicul vă va recomanda și un examen mai amănunțit al ochiului. Astfel va putea stabili gradul de dezvoltare a bolii și vă va putea recomanda, sau nu, intervenția chirurgicală.

În cazul în care ați fost programat pentru operație, în primul rând nu trebuie să vă panicați. Cu cât sunteți mai relaxat și cu cât aveți mai mare încredere în medic, cu atât totul va trece mai ușor.

Cu două săptămâni înaintea intervenției trebuie să urmăriți orice schimbare care apare la nivel ocular. În special la eventuale infecții, care pot reprezenta un pericol în cazul unei intervenții chirurgicale. Dacă apar simptome precum iritație, mâncărime, roșeață, secreții galbene sau orice altă modificare a vederii, anunțați medicul. Este posibil să fie nevoie de un tratament pre-operator sau de o amânare a datei operației.

Comunicați-i medicului dumneavoastră toate medicamentele pe care le luați. Indiferent că sunt pentru inimă, sau pentru orice altă problemă de sănătate. Este foarte important ca medicul să le ia în calcul astfel încât să evite orice complicație care ar putea apărea în timpul intervenției.

În cazul în care v-au fost prescrise picături pentru ochi, urmați cu seriozitate indicațiile medicului. Și orice alt tratament recomandat de doctorul care va efectua intervenția.

Pe de altă parte, nu renunțați la medicamentele administrate zilnic, fără să vă consultați cu medicul în prealabil. Indiferent că este vorba despre medicamentele anticoagulante! Vă puteți pune viața în pericol! 

Cu trei zile înaintea intervenției chirurgicale este bine să evitați lentilele de contact. Odată ce evitați lentilele de contact, evitați și diferite infecții, inflamații sau iritații oculare care pot duce la amânarea intervenției.

Dacă se poate, încercați să nu folosiți nici produsele de machiaj. Din același motive enumerate mai sus.

Cu cel puțin o zi înaintea intervenției chirurgicale, încercați să stați departe de băuturile alcoolice; face parte din pregătirea pentru operație. Și respectați programul de masă indicat de medic pentru ziua intervenției. În general, înaintea intervenției, pacientul nu trebuie să mănânce și să bea. 

Stați de vorbă cu medicul dumneavoastră pentru orice neclaritate, orice întrebare sau orice teamă pe care o aveți! Este bine să fiți fără stres în ziua intervenției. Pregătirea pentru operație înseamnă și pacea pe care o aveți.

Asigurați-vă transportul către și de la clinică. Deși nu este periculos să conduci în ziua intervenției, în drumul spre clinică, trebuie să țineți cont că pe drumul de întors nu veți mai putea face acest lucru. Tocmai de aceea rugați un membru al familiei sau un prieten să vă ajute. Și nu în ultimul rând, în ziua intervenției, nu folosiți niciun fel de produse de machiaj. 

Prin urmare, pregătirea pentru operația de cataractă nu este una anevoioasă și nu ar trebui să fie un stres în plus pentru dumneavoastră. Asigurați-vă că discutați cu medicul aspectele precizate în acest articol și că nu aveți nelămuriri astfel încât să mergeți la operație pregătit.

2 Comments

  1. Ragea niculina
    28 noiembrie 2023 la 3:48

    Am avc ischemic facut acum un an pot fi operata de cataracta

    • I Care
      5 decembrie 2023 la 12:04

      Bună ziua. Doar medicul poate stabili acest lucru în urma unei consultații.
      Multă sănătate!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate