- Oftalmologie generală
-
by I Care
Scleroza multiplă este o boală imprevizibilă a sistemului nervos central care perturbă fluxul de informații în creier, dar și între creier și corp.
Cauza sclerozei multiple nu este cunoscută, în ciuda tuturor studiilor efectuate de-a lungul vremii. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că ar putea fi cauzată de o combinație de factori precum cei imunologici, epidemiologici, genetici și infecțioși.
Poate vă întrebați de ce scriem despre scleroza multiplă pe blogul nostru de articole oftalmologice. Pentru că scleroza multiplă afectează întreg organismul, inclusiv ochii. Iar cei care suferă de scleroză multiplă pot dezvolta afecțiuni oftalmologice grave.
De fapt, problemele oftalmologice reprezintă primul semn care apare în cazul sclerozei multiple la foarte multe persoane. Din fericire, prognosticul de recuperare a vederii pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă și tratate corect este unul bun.
Potrivit unei recenzii publicate recent în ”Neurology and Therapy”, cele mai frecvente probleme oculare în cazul pacienților cu scleroză multiplă includ claritatea vizuală redusă și pierderea sensibilității la contrast, modificări ale vederii culorilor și tulburări de motilitate oculară (tulburări care afectează mișcarea ochilor). Iată câteva dintre cele mai întâlnite probleme oculare în scleroza multiplă.
Nevrita optică
Nevrita optică sau neuropatia optică este o afecțiune care apare când nervul optic este inflamat. În momentul în care acesta este inflamat, transmite mesaje către creier în mod eronat, astfel încât vederea are de suferit.
Cele mai frecvente simptome ale nevritei optice sunt durerea severă și pierderea temporară a vederii. Pe lângă acestea, pacienții se pot confrunta cu vedere încețoșată. Din păcate, este o boală care nu ține cont de vârstă, atât adulții cât și copiii fiind afectați în mod egal.
Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de scleroză multiplă se vor confrunta cu nevrita optică cel puțin o dată.
Probleme ale mișcărilor ochilor în scleroza multiplă
La unele persoane care suferă de scleroză multiplă, mișcarea ochilor poate fi afectată. Astfel încât este posibil ca ochii să nu se miște în același timp sau să nu se alinieze. Cele mai frecvente două probleme de mișcare a ochilor în cazul sclerozei multiple sunt vederea dublă (diplopie) și mișcările involuntare ale ochilor (nistagmus).
Diplopia este termenul medical pentru vedere dublă. Boala este definită prin a vedea două imagini ale unui singur obiect atunci când îl privești.
Nistagmusul reprezintă o mișcare ritmică, repetitivă, rapidă și incontrolabilă a ochilor. Aceștia se pot mișca dintr-o parte în alta (nistagmus orizontal), de sus în jos (nistagmus vertical) sau circular (nistagmus rotativ).
Mișcarea poate varia ca viteză, la unii pacienți fiind mai lentă, pe când la alții dând senzația că ochii tremură. În general, problema apare la ambii ochi și poate fi temporară sau permanentă.
Oftalmoplegia internucleară
Oftalmoplegia internucleară este caracterizată de afectarea mișcărilor orizontale ale ochilor. Cauza acesteia este reprezentată de deteriorarea conexiunilor dintre centrii nervoși din trunchiul cerebral.
Simptomele oftalmoplegiei internucleare includ vedere încețoșată, diplopie (vedere dublă) și amețeală. Totodată, nistagmusul poate apărea la unul dintre ochi în timpul privirii într-o parte. Un alt simptom frecvent este oscilopsia, atunci când un obiect staționar pare că se mișcă. Cu toate acestea, există și foarte mulți pacienți care nu prezintă simptome.
De obicei, când o persoană tânără și sănătoasă se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog cu oftalmoplegie, scleroza multiplă este prima afecțiune luată în calcul de către medic.
În cazul sclerozei multiple, oftalmoplegia internucleară afectează ambii ochi și apare, de regulă, la tineri și adolescenți.
Când să mergem la doctor
Întotdeauna atragem atenția că o vizită la medicul oftalmolog este extrem de importantă ori de câte ori apare o schimbare în vederea dumneavoastră. Astfel, dacă observați oricare dintre simptomele enumerate mai sus, mergeți la o consultație oftalmologică. Este extrem de important un diagnostic timpuriu și un tratament corect.
Pe de altă parte, chiar dacă nu aveți simptome însă ați fost diagnosticat cu scleroză multiplă, vizitele regulate în cabinetul medicului oftalmolog sunt necesare pentru a preveni deteriorarea permanentă a vederii.
Surse:
https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/eyes-and-sight
https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Vision-Problems
https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/symptoms/eye-complications-ms/