transplant de cornee ochi
  • 0

Transplantul de cornee sau keratoplastia reprezintă o intervenție chirurgicală prin care corneea sau o parte din cornee este înlocuită cu țesut cornean de la un donator. 

Ce este corneea

Corneea reprezintă țesutul transparent, nevascularizat,  care acoperă partea anterioară a ochiului, inclusiv irisul și pupila. 

Corneea are două roluri. Primul este de a proteja ochiul de microbi, de praf și de orice alte mizerii care pot afecta globul ocular. 

Cel de-al doilea rol al corneei este de a concentra lumina, astfel încât ochiul să poată focaliza și să distingă clar obiectele din jur. Practic, funcționează ca o fereastră care controlează și concentrează modul în care lumina pătrunde în ochi.

Când este recomandat transplantul de cornee

Transplantul de cornee este recomandat în cazul persoanelor a căror cornee a fost deteriorată. Totodată, transplantul se poate utiliza pentru a ameliora durerea sau a trata o afecțiune corneană. Printre acestea, amintim:

  • Keratoconus, care este una dintre principalele afecțiuni pentru care este recomandat transplantul de cornee. Keratoconusul este o boala progresivă a ochilor, caracterizată prin deformarea și subțierea neregulată a corneei, aceasta ajungând la o formă asemănătoare unui con. Astfel, nemaifiind rotundă, corneea deviază lumina în drumul spre retină, provocând o vedere distorsionată.
  • Distrofia lui Fuchs este o boala oculară gravă, care apare când celulele din endoteliu, un strat al corneei, încep să dispară. În mod normal, aceste celule au rolul de a elimina excesul de lichid din cornee, pentru a o menține clară. Când acestea încep să moară, lichidul se acumulează, determinând umflarea și îngroșarea corneei.
  • Diferite infecții care provoacă leziuni permanente la nivelul corneei. 
  • Keratopatia buloasă care se manifestă prin edem cornean cu apariția de bule mici pline cu lichid pe suprafața corneei, determinând diminuarea vederii.
  • Keratita, care este o inflamație a corneei cauzată de diferite infecții sau traumatisme.
  • Leziuni traumatice care duc la cicatrizarea corneei.

Riscuri

Ca orice intervenție chirurgicală, transplantul de cornee vine la pachet și cu anumite riscuri. Printre complicațiile care pot apărea sunt infecțiile oculare, glaucomul (creșterea presiunii intraoculare), respingerea corneei, hemoragia sau probleme ale retinei precum dezlipirea sau edemul acesteia.  

În cazuri rare, organismul poate respinge corneea. Acest lucru se poate rezolva în unele cazuri prin tratament medicamentos, însă se poate lua în calcul și un nou transplant.

Printre simptomele respingerii transplantului enumerăm durerea sau roșeața oculară, fotofobia (sensibilitatea crescută la lumină) sau chiar pierderea vederii. 

În ciuda faptului că aceste complicații pot apărea, transplantul de cornee este totuși o intervenție chirurgicală sigură, cu o rată mare de succes. 

Înainte și după procedură

Intervenția chirurgicală se efectuează sub anestezie locală. Pacienții cu diferite probleme precum anxietate sau atacuri de panică pot fi sedați. 

Intervenția se desfășoară la un singur ochi, iar pacientul  nu va simți niciun fel de durere, indiferent de tipul anesteziei ales. 

Pentru a preveni complicațiile, este extrem de important ca pacientul să respecte tratamentul prescris și indicațiile date de medic. De asemenea, acesta trebuie să se prezinte la toate controalele post-operatorii. 

Tratamentul poate consta în picături pentru ochi și, în unele cazuri, medicamente orale. Totodată, medicul vă poate recomanda ca, pentru câteva zile, să stați cât mai mult în poziția culcat pe spate. 

Timpul de recuperare depinde foarte mult de tipul transplantului. Ceea ce trebuie subliniat este faptul că, imediat după intervenție, este posibil ca vederea să se înrăutățească pentru o perioadă. Este nevoie de câteva săptămâni până ce corneea începe să se vindece. Iar pentru a vă bucura de rezultatul final, este nevoie de o perioadă de până la 18 luni.

Când trebuie să contactez medicul

Este extrem de important ca, după transplantul de cornee, să contactați medicul imediat ce observați o schimbare a vederii dumneavoastră sau a aspectul ochiului. Totodată, dacă apar secreții oculare, durere, febră sau semne de infecție, nu ezitați să contactați urgent medicul. Acest lucru vă poate salva vederea. 

Surse: NHS, Mayo Clinic, Cleveland Clinic

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate