complicatii glaucom operatie
 • Glaucom
 • de I Care
 • 16 noiembrie 2020
 • 1

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică, iar operarea lui poate avea uneori complicații. Glaucomul se manifestă de cele mai multe ori la ambii ochi și este asociată cu o presiune intraoculară mult peste nivelul suportat de nervul optic. Netratat, glaucomul poate duce la orbire. 

Această boală poate fi tratată prin mai multe metode, ținând cont de stadiul bolii, de severitatea afectării funcționale, dar și de vârsta pacientului.

Una dintre metodele de tratament ale glaucomului este trabeculectomia, o intervenție chirurgicală care poate face minuni, atunci când este reușită. 

Lista posibilelor complicații

Trabeculectomia este intervenția în care medicul oftalmolog creează mici incizii pentru a ajuta lichidul să se dreneze, implicit să scadă tensiunea intraoculară, atunci când picăturile sau medicamentele nu au efect.  Rezultatul trabeculectomiei este, de cele mai multe ori, permanent.

Însă, ca orice intervenție chirurgicală, trabeculectomia nu este lipsită de riscuri și complicații. Cele mai întâlnite sunt: 

 • Infecțiile și inflamațiile
 • Hemoragiile
 • Vederea încețoșată sau distorsionată
 • Pleoapă căzută
 • Edem
 • Vedere dublă
 • Cicatrici
 • Presiune intraoculară scăzută

În cazuri grave, pacienții pot experimenta:

Cicatricile și presiunea intraoculară scăzută sunt printre cele mai întâlnite complicații ale trabeculectomiei. 

Presiunea intraoculară scăzută reprezintă un factor crescut de risc pentru dezlipirea de retină. Printre simptomele acesteia amintim flash-urile luminoase, senzația de corpuri plutitoare în ochi, durerea oculară bruscă sau simțirea pulsului în ochi. 

Oricare dintre aceste simptome ar trebuie să trimită urgent pacientul proaspăt operat de glaucom la medic. În cazul în care este diagnosticată la timp, medicul poate rezolva problema prin strângerea copcilor sau printr-o simplă medicație de creștere a presiunii intraoculare, scrie healthline.com.

În cazul în care inciziile se vindecă prea repede sau se dezvoltă țesut cicatriceal care obstrucționează drenarea fluidului, este posibil ca medicul să fie nevoit să intervină din nou asupra ochiului printr-o nouă intervenție efectuată tot sub anestezie. De asemenea, acesta poate recomanda medicamente sau injecții oculare cu steroizi pentru a încetini procesul de vindecare. 

Cum să evitați complicațiile după operația de glaucom

Multe dintre complicațiile trabeculectomiei țin strict de cum înțelege pacientul perioada postoperatorie.

Imediat după operație, ochiul va fi roșu și umflat. Este un lucru absolut normal. Însă, este extrem de important ca pacientul să se prezinte la toate controalele postoperatorii pentru ca medicul să poată urmări evoluția și să se asigure că atât inflamația, cât și edemul și pleoapa căzută dispar. 

Atenție! Nu vă bazați pe faptul că puteți urmări singur, la domiciliu, toate aceste lucruri! 

Incizia nu trebuie simțită! Nu ridicați pleoapa pentru a o vedea! Însă, în cazul în care o simțiți sau apare un disconfort la nivelul ochiului, nu ezitați să anunțați medicul care v-a operat! De asemenea, regulile de igienă trebuie respectate strict pentru a putea evita infecțiile postoperatorii!

Și încă un lucru extrem de important: respectați tratamentul exact așa cum v-a fost prescris! Nu săriți peste medicamente sau peste picături deoarece fiecare dintre acestea v-au fost recomandate cu un rost. Astfel, puteți reduce apariția complicațiilor la minim.

Mai mult decât atât, pentru o reușită mai mare a operației, este bine să evitați, pentru o perioadă, diferite activități cum ar fi: înotul, exercițiile fizice intense, sportul, sau aplecarea cu capul în jos. 

Pe de altă parte, puteți reveni la viața dumneavoastră normală. Puteți privi la televizor, puteți efectua plimbări, puteți citi, însă este foarte important să vă odihniți bine, cel puțin în primele două săptămâni după intervenție. Tocmai de aceea, recomandăm concediul sau vacanța în această perioadă.

Beneficii vs. Riscuri

În ciuda faptului că am vorbit despre toate aceste complicații, trebuie să țineți cont că apar rar, în special dacă operația este efectuată de un medic cu experiență și toate recomandările postoperatorii sunt respectate. Beneficiile sunt extrem de valoroase. Faptul că trabeculectomia vă poate reda o viață normală contracarează teama de toate aceste complicații.  Mai mult, o nouă tehnologie disponibilă și în țara noastră vă poate scăpa de problemele glaucomului fără incizie. Puteți afla aici cum.

1 Comment

 1. Urda Alexandru Ioan
  26 decembrie 2021 la 10:39

  Buna ziua am facut operate de trabectolomie od,dupa cît timp vederea va reveni la normal nam înca claritatea vizuala operatia a decurs bine multumesc

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate