- Afecțiuni ale pleoapei
-
by I Care
Edemul palpebral sau umflarea pleoapelor este o problemă extrem de comună. Cel mai probabil cu toții ne-am confruntat cel puțin o dată în viață cu asta. Iar motivele sunt nenumărate.
Edemul palpebral este, de fapt, o inflamație care apare cu precădere la pleoapa de sus și poate fi cauzată de diferiți factori precum alergiile sau infecțiile. Din fericire, de cele mai multe ori, umflătura se retrage de la sine după o zi sau două.
Din păcate, diagnosticul nu este atât de ușor de pus precum problema în sine. Medicul oftalmolog este nevoit să facă mai multe teste pentru a descoperi originea inflamației. Există două tipuri de edem palpebral. Atunci când apare la un singur ochi, vorbim despre edemul palpebral unilateral, iar când apare la ambii ochi, este vorba despre edemul bilateral.
Cauzele edemului palpebral
Alergiile
Sunt poate cele mai comune cauze ale edemului palpebral. Acestea pot apărea în urma expunerii la factori alergeni precum polen, praf sau agenți chimici. Pe lângă umflarea pleoapelor, pacientul se mai confruntă și cu rinoree, senzația de arsură sau de mâncărime la nivelul ocular, roșeață oculară, lăcrimare excesivă, nas înfundat și strănut.
Retenția de lichid
Acest lucru se poate întâmpla atunci când pacientul suferă de diferite afecțiuni precum probleme ale glandei tiroide, boli are rinichiului sau ale ficatului, apnee, boli cardiovasculare sau ca efect advers al unor medicamente. În cazul în care edemul palpebral persistă trebuie să cereți sfatul unui medic.
Conjunctivita
Această afecțiune virală duce la inflamația și roșeața ochiului, dar și la umflarea pleoapei.
Înțepătura de insecte
O simplă înțepătură de insectă poate duce la edemul serios al pleoapei.
Șalazionul
Acesta apare ca o zonă mică, roșie și ușor umflată, însă nedureroasă, pe pleoape. În doar câteva zile poate ajunge la mărimea unui bob de mazăre. Aceasta este, de fapt, o inflamație cronică a glandelor sebacee Meibomius, care se găsesc la nivelul marginii palpebrale.
Ulciorul
Orjeletul (ulciorul) reprezintă o infecție localizată la nivelul pleoapei, mai exact la baza unei gene sau la nivelul uneia dintre glandele sebacee. Apare ca o umflătură mică, roșie și dureroasă, care evoluează spre o colecție purulentă.
Traumatismele
Orice traumatism poate duce la edemul palpebral.
Celulita orbitală
Se referă la o infecție puternică a țesutului moale din jurul ochiului, ce implică grăsimea și mușchii din interiorul orbitei. Boala poate afecta pleoapele, sprâncenele și obrajii și poate debuta brusc sau evoluat treptat.
Cosmeticele și edemul palpebral
Acestea pot cauza inflamații, infecții, și implicit edemul palpebral în cazul în care persoana nu se demachiază înainte de culcare, produsele sunt expirate, nu sunt recomandate a fi folosite în jurul ochilor, conțin alergeni sau iritanți, sau sunt foarte vechi iar bacteriile au avut timp să se dezvolte în ele.
Plânsul
Acesta irită ochii, cauzând inflamație care poate duce la edem palpebral temporar.
Bolile tiroide
Hipotiroidismul sau pe hipertiroidismul pot duce la retenția de fluide în organism, inclusiv în jurul ochilor.
Blefarita
Reprezintă inflamația marginilor libere ale pleoapelor. Afecțiunea provoacă iritația, înroșirea și edemul acestora dar și formarea unor cruste la nivelul genelor.
Boala Graves
Este o boală autoimună care afectează glanda tiroidă. Simptomele sunt asociate, deseori, problemelor oculare precum durere, roșeață, vedere dublă, edem palpebral sau retracția pleoapelor.
Herpesul ocular
Este o infecție serioasă a ochiului, cauzată de virusul herpes simplex și afectează corneea, membrana transparentă care protejează ochiul.
Oboseala sau lipsa somnului
Sunt o mulțime de persoane care moștenesc genetic pungile de sub ochi. Cu toate acestea, o noapte nedormită poate accentua serios aceste pungi de sub ochi, dând senzația că pleoapa inferioara este umflată.
Canalul lacrimal înfundat
Apare în momentul în care sistemul de drenaj al ochiului este obstrucționat parțial sau total.
Tratament
Tratamentul edemului palpebral depinde de cauză. Medicul va efectua mai multe teste pentru a descoperi ce anume a dus la edemul palpebral după care va recomanda un tratament care să trateze cauza.
Surse: