exoftalmia ochi bulbucati
  • 2

Exoftalmia cunoscută și ca ochii bulbucați reprezintă o afecțiune în care globul ocular iese din orbită, ajungând să pară bombat. Boala poate afecta unul sau ambii ochi.

În funcție de gravitate, exoftalmia poate provoca diferite probleme oculare precum uscăciunea corneei sau conjunctivita, care este o inflamație a membranei care căptușește ochiul.

Simptomele pot dura chiar ani de zile iar boala poate avansa în cazul în care pacientul nu primește un tratament adecvat.

Exoftalmia nu este o boală în sine, ci un semn al unei alte afecțiuni. De cele mai multe ori exoftalmia semnalează o problemă a glandei tiroide, numită boala Graves.

Legătura între tiroidă și exoftalmia

Ochiul tiroidian reprezintă o tulburare a sistemului imunitar care duce la inflamație puternică ce cauzează umflarea mușchilor, a pleoapelor, a glandelor lacrimale și a țesuturilor din jurul ochilor.

Atunci când boala avansează prea mult, mușchii se umflă atât de tare încât pot deveni rigizi, iar ochii bulbucați nu se mai pot mișca în același timp.

La majoritatea pacienților, aceeași afecțiune autoimună care duce la apariția ochiului tiroidian afectează și glanda tiroidă, cauzând boala Graves. 

Cauze 

Așa cum spuneam, una dintre principalele cauze ale exoftalmiei este reprezentată de boala Graves. Aceasta afectează una din trei persoane care suferă de hipertiroidism. De asemenea apare cu precădere în cazul femeilor care fumează.

Exoftalmia poate avea și alte cauze, însă mult mai rar întâlnite. Între acestea amintim:

  • traumatisme oculare
  • hemoragie în spatele ochiului
  • formarea unor vase sanguine anormale în spatele ochiului
  • o infecție a țesutului ocular
  • diferite tumori maligne sau benigne
  • un cheag la nivelul vaselor sanguine
  • celulită orbitală (infecția țesuturilor moi de la nivelul orbitei)
  • diferite probleme cerebrale

În unele cazuri, exoftalmia poate afecta bebelușii.

Așa cum puteți vedea, exoftalmia semnalează unele boli grave astfel încât, în cazul în care observați că vă confruntați cu astfel de simptome, nu ezitați să mergeți imediat la medic. Un control amănunțit vă poate salva vederea și chiar viața.

Diagnosticare

Medicul va efectua un examen oftalmologic complet în care va încerca să observe, în primul rând, dacă mișcările ochilor dumneavoastră sunt normale. De asemenea, va măsura cât de avansată este boala.

Având în vedere că exoftalmia este doar un simptom, medicul oftalmolog, cel mai probabil, vă va recomanda anumite analize de laborator cu ajutorul cărora să poată pune un diagnostic corect.

Mai mult decât atât este posibil să fiți supus unui examen computer tomograf sau RMN care să confirme diagnosticul.

În cazul în care analizele de laborator demonstrează faptul că aveți probleme cu glanda tiroidă, medicul oftalmolog vă va îndruma către medicul endocrinolog care vă va oferi un tratament corect pe baza rezultatelor analizelor de laborator.

Simptome

Pe lângă ieșirea ochilor din orbite, exoftalmia poate prezenta și alte simptome precum:

Tratament pentru exoftalmia

În primul rând, în cazul exoftalmiei, se va trata cauza și după aceea simptomele. Așadar, după un diagnostic corect, medicul vă va recomanda un tratament care să trateze afecțiunea care a dus la această problemă.

Odată tratată cauza, medicul poate interveni și asupra exoftalmiei. Aceasta poate fi ameliorată cu ajutorul tratamentelor non-invazive sau a intervențiilor chirurgicale. 

Printre tratamentele non-invazive amintim:

  • administrarea picăturilor lubrifiante
  • purtarea ochelarilor de soare pentru a limita expunerea la lumină puternică și pentru a ameliora fotofobia
  • administrarea picăturilor cu corticosteroizi pentru a diminua inflamația
  • medicamente imunosupresive
  • antibiotice
  • radioterapie

În cazul în care aceste tratamente nu dau rezultatele scontate, iar exoftalmia continuă să avanseze, cel mai probabil medicul oftalmolog va propune o intervenție chirurgicală.

Surse: NHS, Medical News Today

2 Comments

  1. Stanciu alina
    25 noiembrie 2023 la 17:03

    Bună ziua. Am nevoie de un consult oftalmologic stabilire exoftalmia.. Ma puteți ajuta?

    • I Care
      5 decembrie 2023 la 12:04

      Bună ziua. Desigur.
      Puteți suna la numerele de telefon in pagina de Contact.
      Vă așteptăm cu drag.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate