fluctuatiile de vedere
  • 0

Fluctuațiile de vedere reprezintă o problemă destul de frecventă. De fapt, foarte mulți pacienți se prezintă în cabinetul medicului oftalmolog după ce observă o schimbare a vederii. Aceste fluctuații pot fi bruște, sau pot apărea treptat. Este extrem de important însă ca orice pacient, în momentul în care se confruntă cu o schimbare a vederii, să se prezinte cât mai repede la medicul oftalmolog. Deși, în cele mai multe cazuri, cauzele care duc la o astfel de problemă nu sunt grave, există și situații care pot reprezenta urgențe medicale și care pot pune vederea sau chiar viața în pericol. Cu cât schimbarea vederii este mai bruscă, cu atât riscul de a fi vorba despre o cauză gravă este mai mare.

Pierderile totale sau parțiale ale vederii

Vorbim în primul rând despre pierderea totală sau parțială a vederii pentru că aceasta este cea mai gravă și cea mai periculoasă. În acest caz, este important să vă prezentați în cel mai scurt timp la medic! Nu așteptați să vedeți dacă problema dispare.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii totale sau parțiale ale vederii reprezintă un cheag de sânge care blochează artera retiniană. În acest caz, nu doar vederea este pusă în pericol, ci și viața! Și asta deoarece, odată cu apariția unui cheag de sânge la nivel ocular, crește extrem de mult și riscul unui infarct sau al unui accident vascular cerebral sau ischemic. Astfel de cheaguri pot cauza orbirea temporară a unuia dintre ochi. În cazul în care nu se intervine urgent, este posibil ca vederea în cazul ochiului afectat să se piardă permanent.

Pe de altă parte, este posibil să vă confruntați cu o pierdere parțială a vederii. Trebuie să știți că, și în acest caz, prezentarea la camera de urgență este extrem de importantă. În ciuda faptului că pierderea parțială a vederii poate apărea în urma unui migrene, există și cauze mai grave care pot duce la asta. Vorbim aici, de exemplu, de glaucomul cu unghi închis, care provoacă atacul de glaucom, care este considerat o urgență medicală.

Dintre toate formele de glaucom, închiderea unghiului are cele mai multe șanse să conducă la o pierdere permanentă a vederii, iar criza acută produce cele mai mari daune.

În afară de asta, alte cauze care pot duce la pierderea parțială sau totală a vederii sunt uveita anterioară, migrena oculară, nevrita optică, endoftalmia, traumatismele oculare, ocluzia arterei retiniene, dezlipirea de retină, infecția retinei, hemoragia vitroasă, accidentul vascular cerebral sau accidentul ischemic tranzitoriu sau degenerescență maculară legată de vârstă.

Pierderea periferică a vederii

Pierderea periferică a vederii înseamnă că vederea laterală este afectată. Fluctuațiile de vedere pot interveni și în acest segment. Astfel, vă va fi greu sau nu veți putea vedea în lateral, fără a vă întoarce capul. Pe măsură ce vederea periferică este afectată, apare vederea tunel. Aceasta este asemănătoare momentului în care priviți printr-o rolă de hârtie igienică, în timp ce acoperiți un ochi. Veți putea vedea doar ce este în fața dumneavoastră, nu și ceea ce este deoparte și de alta sau deasupra și sub nivelul ochilor.

Câteva dintre principalele cauze ale pierderii vederii periferice sunt: accidentul vascular cerebral sau ischemic, glaucomul, neuropatia optică compresivă, nevrita optică, atrofia nervului optic, dezlipirea de retină, edemul papilar, traumele oculare, retinita pigmentară sau migrena.

Puncte plutitoare în ochi

Multe persoane se prezintă în cabinet și acuză senzația de corpuri sau puncte plutitoare în ochi. Acestea sunt observate, de regulă, în camerele cu pereți albi sau foarte bine luminate. 

Cauzele care duc la această senzație sunt infecțiile oculare, traumatismele, hemoragia oculară, dezlipirea de retină, dezlipirea posterioară de corp vitros sau ruptura retiniană.

Cu toate acestea, este bine să știți că senzația de corpuri sau puncte plutitoare în ochi reprezintă un lucru perfect normal în multe dintre cazuri. Cu toate acestea, un consult medical este obligatoriu pentru a înlătura o boală gravă.

Vederea dublă

Vederea dublă poate fi definită ca vizualizarea a două imagini separate sau suprapuse ale aceluiași obiect atunci când ar trebui să fie văzută una singură. În cazul diplopiei, așa cum se mai numește vederea dublă, imaginile pot fi alăturate, una deasupra celeilalte sau o combinație între cele două. 

Printre cauzele vederii duble amintim tumorile cerebrale, accidentele vasculare cerebrale sau ischemice, traumatismele craniene, edemul cerebral, anevrismul, keratoconus, cataracta, sindromul ochilor uscați, paralizia unor nervi cranieni sau intervențiile chirurgicale refractive efectuate anterior..

Alte cauze pentru fluctuațiile de vedere

Din fericire, nu orice fluctuație de vedere reprezintă un simptom atât de grav. Uneori, fluctuațiile de vedere pot apărea din cauza unor vicii de refracție, a uscăciunii oculare, în cazul celor care se confruntă cu sindromul ochilor uscați, a oboselii sau ca urmare a administrării unor medicamente.

Cu toate acestea, fluctuațiile de vedere trebuie examinate de un medic oftalmolog care poate stabili cu exactitate cauza și poate oferi un tratament adecvat astfel încât vederea să nu aibă de suferit.â

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Înainte să postați comentariul, vă rugăm să citiți Politica de Confidențialitate