- Optica
-
de I Care
Miopia este o afecțiune extrem de frecvent întâlnită în ultima vreme. Aceasta este diagnosticată, de regulă, înainte de 20 de ani.
Persoanele care suferă de miopie au probleme în a percepe obiectele aflate la distanță, în schimb le văd foarte bine pe cele aflate în apropiere.
Afecțiunea reprezintă un viciu de refracție, alături de hipermetropie și astigmatism.
Atunci când globul ocular este prea lung sau corneea, stratul exterior protector al ochiului, este prea curbată, lumina care pătrunde în ochi nu este focalizată corect. Astfel, imaginile se concentrează în partea din față a retinei, în loc să se concentreze direct pe retină. Acest lucru duce la vedere neclară sau încețoșată la depărtare.
Din păcate, numărul persoanelor care suferă de miopie crește vertiginos în ultima vreme în special atunci când vorbim despre copiii de vârstă școlară. În ciuda faptului că acest lucru nu a fost demonstrat, experții sunt de părere că timpul lung petrecut în fața telefoanelor, computerelor, sau al oricăror alte dispozitive, crește riscul de a dezvolta miopie.
Iată câteva informații valoroase și recomandări prezentate de doamna doctor Cristina Ciucă, medic specialist oftalmolog în cadrul clinicii I Care.
Tipuri
Miopia severă este o formă gravă a afecțiunii, în care globul ocular crește mai mult decât ar trebui și devine foarte lung. Pe lângă faptul că persoana afectată nu va putea percepe foarte bine obiectele aflate la distanță, această miopie severă poate duce și la alte afecțiuni precum dezlipirea de retină, cataractă sau glaucom.
Miopia degenerativă, denumită și miopie patologică sau malignă este un tip rar de miopie, moștenită, de regulă, de la părinți. Globul ocular se lungește foarte repede și provoacă miopie severă, depistată de cele mai multe ori în timpul adolescenței sau în prima parte a vârstei adulte. Și acest tip de miopie este destul de periculos pentru că se poate agrava odată cu trecerea timpului, dar poate duce și la dezlipire de retină sau creșterea anormală a vaselor de sânge în ochi sau glaucom.
În funcție de valoarea dioptriilor, miopia se poate clasifica în:
Miopie mică: până la – 3 dioptrii
Miopie medie: între – 4 și – 6 dioptrii
Miopie mare: peste – 6 dioptrii
Miopie forte: peste – 10 dioptrii
Simptome
- cefalee sau durere de cap
- oboseală a ochilor
- vedere încețoșată la încercarea de a focaliza obiectele din depărtare
- nevoia de a clipi sau de a strâng din ochi
- dificultate la condus în special pe timpul nopții
Atunci când vine vorba despre copii, aceștia nu pot descrie simptomele, dar părinții pot fi atenți la unele semne precum:
- copiii strâng adesea din ochi când privesc la televizor sau când încearcă să vadă ceva aflat în depărtare
- clipesc foarte des sau se freacă la ochi
- apropie foarte mult capul de caiet sau carte atunci când citesc sau scriu
În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă astfel de simptome nu ezitați să mergeți cu el la un control oftalmologic.
Miopia se agravează odată cu înaintarea în vârstă
Din păcate, este adevărat! Miopia crește odată cu înaintarea în vârstă, în special în perioada de preadolescență și adolescență, atunci când corpul crește rapid.
Însă și adulții pot fi diagnosticați cu miopie. Acest lucru se întâmplă, de regulă, din cauza ”stresului vizual” sau a unei boli precum cataractă sau diabet.
Ce este stresul vizual? Acesta apare atunci când o persoană petrece mult prea mult timp în fața computerului sau are o activitate care implică folosirea ochilor pentru perioade îndelungate.
Diagnosticare
Miopia se diagnostichează foarte ușor la adulți, în timpul unui examen oftalmologic de rutină.
Medicul oftalmolog vă va testa, în primul rând, acuitatea vizuală, cerându-vă să citiți literele de pe un panou luminos. Cu ajutorul unui retinoscop acesta va analiza modul în care lumina este reflectată pe retină. De asemenea, medicul va măsura puterea lentilelor corective de care dumneavoastră aveți nevoie cu ajutorul unui foropter.
În cazul copiilor, medicul oftalmolog poate stabili dacă aceștia au probleme cu vederea, indiferent de vârsta lor, cu ajutorul unor aparate care pot măsura dioptriile de la distanță. Cu alte cuvinte, nu trebuie să vă fie teamă că cel mic va fi traumatizat sau va avea parte de vreun disconfort în timpul consultației. Este un control plăcut, care nu va face nimic altceva decât să îl ajute să revină la o viață normală.
Factori de risc
Moștenirea genetică: miopia tinde să apară atunci când unul dintre părinți suferă de miopie. Riscul crește semnificativ atunci când ambii părinți sunt miopi.
Factorii de mediu: Unele studii susțin ideea că lipsa timpului petrecut în aer liber poate crește șansele de a dezvolta miopie.
Tratament
Ochelarii sau lentilele de contact sunt adesea prescrise pentru a îmbunătăți viața pacientului și pentru a-l ajuta să ducă o viață normală. Mai mult decât atât, gestionarea miopiei duce la o scădere a riscului de complicații precum glaucom, cataractă, ruptura sau dezlipirea de retină sau leziuni ale zonelor centrale ale retinei.
Pe de altă parte există și intervenții chirurgicale care vă pot ajuta în doar câteva minute să scăpați de problemă ochelarilor de vedere. Vorbim aici de LASIK, PRK sau keratectomia fotorefractivă sau keratotomia radială. De asemenea, medicul poate recomanda keratoplastia termică cu laser sau inelele intracorneene pentru a corecta miopia.
Cum alegem tipul de intervenție
Acest lucru trebuie făcut împreună cu medicul oftalmolog, după ce sunt luate în calcul toate avantajele, dar și riscurile. De asemenea, tipul intervenției poate fi stabilit numai după anumite teste care vor da detalii concrete despre sănătatea dumneavoastră oculară.
Surse: